Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Crohns-patienter egne modificerede celler kan måske helbrede dem

En ny teknik, der bruger patientens egne modificerede celler til behandling af Crohns sygdom, har vist sig at være effektiv i forsøg med anvendelse af humane celler.

Det får nu forskerne bag til at begynde et klinisk forsøg med forventet start i løbet af de næste seks måneder.

Forskerne ved NIHR Guys og St. Thomas 'Biomedical Research Center (BRC) udviklede teknikken ved at studere hvide blodlegemer taget fra patienter, der har Crohns sygdom, og sammenligne dem med celler hos raske mennesker.

Deres resultater gjorde det muligt for celleterapi-specialister ved BRC at udvikle en behandling, der involverer patienters celler og dyrke dem i en speciel kultur, så de opfører sig mere som celler fra raske mennesker.

Forskningen viser, at denne teknik er effektiv i humane celler, hvilket betyder, at den er klar til brug i et klinisk forsøg. Forsøget skal teste, om behandlingen er sikker og effektiv til behandling af Crohns sygdom.

Crohns sygdom er en livslang tilstand, hvor dele af fordøjelsessystemet bliver alvorligt betændt, hvilket forårsager en række symptomer som diarré, mavesmerter, træthed og vægttab. Dets årsager er ukendte, men immunsystemet er kendt for at spille en rolle.

"Dette er den næste grænse i celleterapi, da vi ikke bare behandler symptomerne på Crohns sygdom, men forsøger at nulstille immunsystemet til at løse tilstanden," siger professor Graham Lord, der har været chefforsker på undersøgelserne.

Forskerne fandt ud af, at specialiserede hvide blodlegemer kaldet regulatoriske T-celler fra Crohns patienter producerede mindre af et tarmspecifikt protein kaldet integrin α4β7 end regulatoriske T-celler fra raske mennesker. I samarbejde med specialisterne på NIHR Guy og St. Thomas 'BRC's Advanced Therapies Manufacturing Platform udviklede de en celleterapi-teknik baseret på disse resultater.

Denne teknik indebærer udvikling af celler fra Crohns sygdomspatienter med et molekyle kaldet RAR568, som genopretter sunde niveauer af integrin α4β7. Cellerne gives derefter tilbage til patienter ved intravenøs infusion.

"Selv om der er kommet behandlinger af Crohns sygdom i de senere år, fungerer de kun hos nogle patienter. Desuden har behandlingerne potentielt alvorlige bivirkninger hos nogle. Denne undersøgelse baner vejen for et forsøg med at bruge patienternes egne celler til at behandle deres Crohns sygdom, og vi glæder os til at give folk mulighed for at deltage i den nærmeste fremtid," siger gastroenterologen dr. Peter Irving, som har været medforfatter på artiklen, der er offentliggjort i tidsskriftet Gastroenterology.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter