Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Cøliaki kan fremme risikoen for colitis

Ændringen af vævs-resistente lymfocytter.

Immunceller i tarmen hos ​​mennesker, der lider af cøliaki, kan permanent erstattes af nye celler, som fremmer inflammation.

Denne permanente "immunologiske ardannelse" udgør grundlaget for at sygdommen udvikler sig og kan have langsigtede konsekvenser for tarmene og muligvis bidrage til andre kroniske tarmlidelser som colitis ulcerosa.

Det antyder en ny undersøgelse fra Cardiff University offentliggjort i tidsskriftet Cell.

"Ved cøliaki reagerer T-celler i tarmene på gluten og forårsager betændelse, hvilket ødelægger tarmens foring," siger dr. James McLaren fra Cardiff University's School of Medicine.

"Under normale omstændigheder har T-cellerne en beskyttende rolle i tarmen og danner en stabil population. Men ved cøliaki bidrager de til den inflammatoriske proces, hvilket forårsager kortvarige symptomer og øger risikoen for udvikling af bestemte typer af tarmkræft," forklarer han.

"Vores nye undersøgelse tyder på, at selv om kortvarige symptomer, såsom diarré og mavesmerter kan lindres ved at fjerne gluten fra kosten, kan det få langsigtede konsekvenser, fordi "vævshelende" T-celler i tarmen bliver permanent erstattet af 'pro-inflammatoriske' T-celler."

Cøliaki er almindelig og påvirker en ud af 100 mennesker. Forskerne håber, at deres resultater kan hjælpe til at forbedre behandlingen af ​​kroniske tarmlidelser.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter