Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Millionstøtte til forskning i kroniske tarmsygdomme

Læge Johan Burisch fra Gastroenheden på Hvidovre Hospital har modtaget 9,8 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskning i kroniske inflammatoriske tarmsygdomme.

Forskningsprojektet, som går under navnet IBD Prognosis, har til formål at skabe en model, der kan forudsige sygdomsforløbet for patienter, der diagnosticeres med kronisk inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa.

”Når en patient bliver diagnosticeret med en inflammatorisk tarmsygdom i dag, kan vi ikke forudsige sygdomsforløbet. Der er nogle kliniske indikatorer, herunder alder og sygdommens placering, men vi er stadig ikke gode til at forudsige sygdommens sværhedsgrad,” fortæller Johan Burisch om baggrunden for projektet.

Forskergruppen vil analysere blod, vævsprøver og tarmmikrobiomer fra patienter taget ved tidspunktet for diagnosen, som typisk er i 20-30 års alderen, og regelmæssigt under sygdommen. På baggrund af analyser af prøverne og de kliniske parametre vil de undersøge, om det er muligt tidligt i forløbene at forudsige, hvilke patienter der vil udvikle et svært sygdomsforløb, og om det dermed er muligt at sætte ind med den rette behandling tidligt i forløbet. Ambitionen er at inddrage 5-600 patienterne i undersøgelsen, og resultaterne forventes klar om 5 år.

”Vi håber på at kunne finde en slags kombineret betændelsesprofil og bygge en forudsigelsesmodel, som gør os i stand til at kunne give den rette behandling til den rette patient så tidligt som muligt,” siger Johan Burisch.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter