Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Syrepumpehæmmere kan øge risikoen for diabetes

Patienter med for meget mavesyre, halsbrand og reflux, der i længere perioder tager såkaldt protonpumpehæmmere (PPI), risikerer at udvikle type 2-diabetes.

Det viser en ny kinesisk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Gut, hvor forskerne skriver, at jo længere disse syrehæmmere tages, des større er risikoen, og at patienter, der tager dem i mindst to år bør få tjekket blodsukkeret jævnligt.

PPI'er anvendes til behandling af syre refluks, mavesår og fordøjelsesbesvær. De er blandt de 10 mest anvendte lægemidler på verdensplan. Langvarig brug har været forbundet med en øget risiko for knoglebrud, kronisk nyresygdom, tarminfektioner og mavekræft.

Forskerne baserer deres resultater på oplysninger fra 204.689 deltagere (176.050 kvinder og 28.639 mænd) i alderen 25 til 75 år fra US Nurses Health Study (NHS), der startede i 1976 og NHS II, som startede i 1989 samt Health Professionals Follow -up Study (HPFS), som startede i 1986.

Ved tilmeldingen og hvert andet år derefter opdaterede deltagerne oplysninger om deres sundhedsadfærd, sygehistorie og nyligt diagnosticerede tilstande.

Fra år 2000 for NHS, år 2001 for NHS II og år 2004 for HPFS blev deltagerne også spurgt, om de havde brugt PPI'ere regelmæssigt i de foregående to år: regelmæssig brug blev defineret som to eller flere gange om ugen.

I løbet af den gennemsnitlige sporingsperiode på omkring ni til 12 år i alle tre grupper blev 10.105 deltagere diagnosticeret med type 2-diabetes. Den årlige absolutte risiko for en diagnose blandt almindelige PPI-brugere var 7,44 pr. 1000, mens det kun var 4,32 pr. 1000 blandt dem, der ikke tog PPI'ere.

Efter at have taget højde for faktorer som forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, fysisk inaktivitet og brug af anden medicin, havde deltagere, der regelmæssigt brugte PPI'ere, en 24 procent højere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Og jo længere disse lægemidler blev taget, desto større var risikoen for at udvikle diabetes: brug i op til to år var forbundet med en fem procents øget risiko; brug i mere end to år var forbundet med en øget risiko på 26 procent. Risikoen faldt til gengæld, des længere tid man er stoppet med brugen af PPI.

Yderligere analyse viste, at diabetesrisiko blandt PPI-brugere ikke blev påvirket af køn, alder, familiehistorie af diabetes, rygning, alkoholindtag, diæt, fysisk aktivitet, højt kolesteroltal eller regelmæssig brug af antiinflammatoriske lægemidler. Men diabetesrisikoen var højere blandt deltagere, der ikke var overvægtige eller som havde normalt blodtryk.

Til sammenligning så forskerne også på den potentielle virkning af H2-blokkere, en anden type lægemiddel, der bruges til at bremse overskydende mavesyreproduktion.

Regelmæssig brug af disse lægemidler var forbundet med en 14 procent øget diabetesrisiko. Tilsvarende var længerevarende brug forbundet med en højere risiko.

Da det er en observationsundersøgelse kan den ikke fastslå årsagen, men flere og flere undersøgelser antyder, at ændringer i typen og volumenet af bakterier i tarmen (mikrobiomet) kan hjælpe med at forklare sammenhængene mellem PPI-brug og en øget risiko for at udvikle diabetes, siger forskerne.

"På grund af den store anvendelse kan det samlede antal diabetes-tilfælde forbundet med PPI-brug være betydeligt," advarer de.

I betragtning af en række bivirkninger og den øgede risiko for diabetes bør læger nøje afveje fordele og ulemper ved ordination af disse lægemidler, skriver de.

"Patienter, der skal modtage langvarig PPI-behandling, bør screenes for unormalt blodsukker og type 2-diabetes," foreslår de.

Inhalations-triplebehandling mod KOL anbefalet til godkendelse

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler har anbefalet, at AstraZenecas Trixeo Aerosphere får markedsføringstilladelse i EU som vedligeholdelsesbehandling hos voksne patienter med moderat til svær KOL. Det er ifølge en dansk lungeekspert rigtig godt for de danske patienter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter