TDM mindsker risikoen for opblussen ved inflammatoriske sygdomme
Terapeutisk Drug Monitorering kan forbedre sygdomsforløbet blandt patienter med kronisk inflammatoriske sygdomme, som er i behandling med TNF-hæmmeren infliximab.
Det viser resultaterne af NOR-DRUM – et klinisk, randomiseret studie fra Norge, som er udgivet i tidsskriftet JAMA.
”Gastroenterologer, reumatologer og dermatologer har længe diskuteret, om man skal give den samme dosis infliximab og andre biologiske lægemidler til alle, eller om man skal justere dosis ud fra den enkelte patients plasmakoncentration. Det spørgsmål ønskede vi at besvare med NOR-DRUM,” udtaler studiets førstefatter, overlæge Silje W. Syversen fra Diakonhjemmet Sygehus i Oslo i en pressemeddelelse.
Biologiske lægemidler har forbedret livskvaliteten for patienter med kronisk inflammatoriske sygdomme, men mange patienter oplever, at lægemidlerne ikke har den ønskede effekt. Mere end halvdelen af patienterne oplever, at sygdommen blusser op igen under vedligeholdelsesbehandlingen.
I undersøgelsen deltog blandt andet patienter med inflammatoriske tarmsygdomme - colitis ulcerosa og Crohns sygdom.
”Vi har længe haft en tro på, at personlig medicin er det bedste for patienterne. Derfor er vi glade for at have vist det med vores studie,” siger medforfatter og overlæge Kristin Kaasen Jørgensen fra gastromedicinsk afdeling på Akershus Universitetssygehus.
Kun effekt ved vedligeholdelsesbehandling
Undersøgelsen inkluderede 454 patienter med kronisk inflammatoriske sygdomme (colitis ulcerosa, Crohns sygdom, leddegigt, psoriasisgigt, rygsøjlegigt eller psoriasis), som var i vedligeholdelsesbehandling med TNF-hæmmeren infliximab. De blev tilfældigt inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik en dosis, som var tilpasset lægemidlets plasmakoncentration – også kaldet styret terapi eller terapeutisk drug monitorering (TDM). Den anden gruppe fik en standarddosis.
Efter 52 uger havde kun 26 procent af de patienter, som fik individuel behandling med TDM, oplevet opblussen. I kontrolgruppen oplevede 44 procent opblussen.
Resultaterne stammer fra anden del af studiet, som undersøgte effekten af TDM ved vedligeholdelsesbehandling med infliximab. I den første del af studiet – også udgivet i JAMA – undersøgte man effekten ved induktionsbehandling. Her var der ingen forskel på udfaldet i forsøgsgrupperne. TDM forbedrede ikke effekten af infliximab-behandlingen i induktionsfasen.
”Det kan skyldes, at der er forskellige mekanismer for behandlingssvigt i opstartsfasen og under vedligeholdelsesbehandlingen,” mener Kristin Kaasen Jørgensen.
”Undersøgelsen viser, at der med TDM er flere patienter, der får effekt af behandlingen over tid.”
Forebyggelse af sygdomsopblussen er vigtig for patienternes livskvalitet og for at forebygge langvarige komplikationer som forsnævring i tarmen, fistler og ledskader. Forskerne bag undersøgelsen mener, at undersøgelsen understøtter introduktion af TDM til alle patienter i behandling med infliximab.