-først med nyheder om ny medicin

AGA anbefaler blod- og afføringsprøver til monitorering af colitis ulcerosa

Det amerikanske gastroenterologiske selskab AGA anbefaler non-invasive biomarkører som førstelinjestrategi til monitorering af colitis ulcerosa.

"I årtier har vi betragtet endoskopi som guldstandard til monitorering af colitis ulcerosa og påvisning af tarminflammation, men gentagne endoskopier er invasivt, dyrt og ofte upraktisk," udtaler førsteforfatter Siddarth Singh fra University of California, San Diego i en pressemeddelelse fra AGA.

"Biomarkører er ikke alene præcise, de udgør også et billigere og mere praktisk alternativ til monitorering af sygdommen og til at sikre, at medicinen virker og sygdommen er velbehandlet."

De nye retningslinjer er netop udgivet i tidsskriftet Gastroenterology. De beskriver, hvordan klinikere bør bruge C-reaktivt protein (CRP), fækal calprotectin og fækal lactoferrin til monitorering af colitis ulcerosa.

AGA anbefaler følgende monitoreringsstrategi til patienter med og uden symptomer:

Patienter med colitis ulcerosa i symptomatisk remission:

  • Udfør biomarkørmonitorering hver 6. til 12. måned.
  • AGA anbefaler afføringsbaserede biomarkører frem for blodprøver.
  • Hvis biomarkørerne er normale, foreslår AGA, at man fortsætter monitorering af biomarkører og undgår rutinemæssig endoskopi.
  • Hvis biomarkørerne er forhøjede, foreslår AGA en endoskopi foretaget af en gastroenterolog.

Patienter med symptomatisk aktiv colitis ulcerosa:

  • Test af biomarkører bør være det første skridt til at afgøre behovet for endoskopi.
  • For patienter med milde symptomer, der har normale eller forhøjede biomarkører, anbefaler AGA endoskopi foretaget af en gastroenterolog.
  • For patienter med moderate til svære symptomer, der har normale biomarkører, anbefaler AGA endoskopi foretaget af en gastroenterolog.
  • For patienter med moderate til svære symptomer og forhøjede biomarkører, anbefaler AGA, at man justerer behandlingen og undgår endoskopi.