
Almindelig håndkøbsmedicin i lav dosis halverer risiko for tilbagefald ved muteret tarmkræft
Adjuverende behandling med lavdosis acetylsalicylsyre (160 mg dagligt) halverer risikoen for tilbagefald hos patienter med PI3K-muteret kolorektalkræft (KRC) i stadium I-III. Det viser et nordisk studie med dansk deltagelse. Behandlingen bør overvejes som ny klinisk praksis, lyder det fra de begejstrede forskere.
”Det er fantastiske resultater, som jeg mener vil forandre måden, vi behandler KRC på,” siger Mef Nilbert, professor på Lunds Universitet, adjungeret professor på Københavns Universitet og tidligere forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse. Hun er medforfatter til det nye blindede, kontrollerede nordiske studie ALASCCA, som blev præsenteret på den amerikanske kræftkongres for gastro-intestinale kræftformer ASCO GI 2025 (abstract #LBA124).
Også i Danmark ser man med glæde på resultaterne:
”Det er meget overbevisende resultater og med en større effektstørrelse, end vi har set med moderne kemoterapi. Når forskningsartiklen er publiceret, skal vi i DCCG (Danish Colorectal Cancer Group, red.) overveje fordele og ulemper ved at indføre behandlingen som standardtilbud til patienter med netop de bestemte mutationer. Det er uden tvivl et meget positivt studie,” siger Lene Hjerrild Iversen, professor og ledende overlæge på Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital.
Hun har været ansvarlig for den danske del af studiet. Studiet havde patienter med fra hospitalerne i Aarhus, Randers og Viborg.
Markant effekt på tværs af grupper
ALASCCA blev igangsat af professor og overlæge Anna Martling fra Karolinska Institutet i Stockholm, Sverige, og inkluderer PI3K-mutret KRC-patienter i sygdomsstadie I-III fra Danmark, Sverige, Norge og Finland. Studiet er randomiseret, dobbeltblindet og placebokontrolleret, og patienterne fik enten 160 mg acetylsalicylsyre (ASA) eller placebo i 3 år efter operation. ASA sælges som håndkøbsmedicin i andre doser under navne som Treo, Kodimagnyl og Hjertemagnyl. I udlandet kendes det også som Aspirin.
Resultaterne var markante på tværs af subgrupper.
Blandt patienter med specifikke PI3KCA-mutationer i exon 9 og/eller exon 20 (gruppe A) blev risikoen for tilbagefald reduceret med 51 procent i ASA-gruppen sammenlignet med placebo-gruppen. Hazard ratio (HR) var 0,49 (95% CI: 0,24-0,98; p=0,044).
I gruppen af patienter med andre PI3K-mutationer, herunder mutationer i PIK3CA uden for exon 9/20, PIK3R1 eller PTEN (gruppe B), var reduktionen i risiko for tilbagefald endnu mere udtalt. Her var HR 0,42 (95% CI: 0,21-0,83; p=0,013).
ASA viste også en forbedring i sygdomsfri overlevelse (DFS), dog mere udtalt i gruppe B. I denne gruppe var HR for DFS 0,51 (95 procent CI: 0,29-0,88; p=0,017). I gruppe A blev der observeret en tendens mod forbedring med en HR på 0,61 (95 procent CI: 0,34-1,08; p=0,091), men resultatet nåede ikke statistisk signifikans.
”Resultaterne er overordnet meget overbevisende, men før implementering har vi også brug for at drøfte muligheden for rutinemæssig undersøgelse for PI3KCA-ændringer hos opererede KRC-patienter,” siger Lene Hjerrild Iversen.
Effekt kommer ikke som en overraskelse
Det er ikke overraskende for Lene Hjerrild Iversen, at håndkøbsmedicinen ASA faktisk har en effekt. Observationelle studier har fundet en effekt af ASA på kolorektalkræft overordnet, og subgruppeanalyser har indikeret, at det især er patienter med ændringer i PI3K-signalvejen.
”Vi har set indikationer på effekten i retrospektive studier, og derfor initierede Anna Martling dette studie,” siger Lene Hjerrild Iversen.
Der er også fundet effekt af ASA ved brystkræft med PI3K-ændringer. Men derudover er det sparsomt med evidens på andre kræftformer.
”Det er noget, man bør undersøge for at finde svaret,” siger Mef Nilbert.
Bivirkninger skal tages i betragtning
Blandt de 626 patienter i studiet oplevede 3 patienter alvorlige bivirkninger relateret til ASA. Én patient fik en gastrointestinal blødning, én oplevede et hæmatom, og én udviklede en allergisk reaktion.
”Blødning i maven er ikke en uvæsentlig bivirkning, synes jeg, og det er noget, som man skal overveje og holde op mod den mindskede risiko for tilbagefald ved behandlingen. Nogle patienter kan ikke tåle ASA særlig godt, og der kan man eventuelt supplere med eksempelvis protonpumpe-hæmmere til at mindske bivirkning. I sidste ende er det op til patienten, om de vil tåle risici for bivirkning for at opnå den potentielle forebyggende gevinst,” siger Lene Hjerrild Iversen.