Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

RKKP´s direktør Jens Winther Jensen skal stå i spidsen for det nye kvalitetsinstitut.

Her er manden, der skal samle Behandlingsrådet og RKKP

Det bliver Jens Winther Jensen, nuværende direktør i Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), der bliver direktør for det nystiftede Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

Fra 1. januar 2025 bliver det nye Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut sat i gang for at sikre bedre kvalitet i behandlingen af patienter samt en mere effektiv brug af ressourcerne i sundhedsvæsenet. Jens Winther Jensen og resten af instituttet skal samle opgaver fra Behandlingsrådet og Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som begge lukker.

Instituttets bestyrelse har dog virket siden juni 2024, og bestyrelsesformand Anne Jastrup, tidligere hospitalsdirektør for Herlev og Gentofte Hospital, og ansættelsesudvalget har peget på RKKP´s direktør Jens Winther Jensen som manden, der kan stå i spidsen for det nye kvalitetsinstitut. 

"Jens kommer med en lang og yderst gedigen erfaring indenfor kvalitetsarbejdet i sundhedsvæsenet, og man mærker tydeligt Jens’ store engagement og entusiasme i forhold til, at patienterne møder et sundhedsvæsen med høj kvalitet i ydelserne," siger Anne Jastrup. "Derudover har Jens et virkelig godt indblik i, hvad der driver høj kvalitet, lige fra det helt kliniknære til de mere overordnede beslutninger. Jens’ viden om det danske sundhedsvæsens indretning er stor, og han har et meget bredt netværk blandt relevante samarbejdspartnere," siger hun.

Skal udarbejde kliniske retningslinjer

Som noget nyt skal instituttet etablere en funktion til at støtte arbejdet med udarbejdelsen af kliniske retningslinjer, som de Lægevidenskabelige Selskaber og andre faglige selskaber i dag varetager. Derudover har Danske Regioners Bestyrelse sat en række pejlemærker for instituttets arbejde, herunder et endnu større fokus på tværfaglighed i kvalitets- og retningslinjearbejdet, reduktion af ulighed i sundhed samt at fjerne spild og understøtte prioritering i sundhedsvæsenet gennem blandt andet vurderinger af behandlingstilbud og teknologiske løsninger.

Jens Winther Jensen ser selv frem til at sætte sig i stolen som den nye direktør for Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut:

"Jeg går til denne opgave med lige dele engagement og ydmyghed. Kvalitet er i min optik sundhedsvæsenets kernebrand, og Danmark har i international sammenhæng et imponerende kvalitets- og udviklingsarbejde, som vi med rette kan være stolte over. Særligt fordi et velfungerende arbejde med løbende forbedringer af behandlinger øger patienternes tryghed. Som en patient under en audit på tarmkræftbehandlingen udtrykte det for nylig: "Det er aldrig let at få at vide, man er alvorligt syg, men jeg føler mig tryggere, fordi jeg ved, at I tager kvalitetsarbejdet alvorligt”. Med Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut får vi nye muligheder for i fællesskab at levere viden, der kan understøtte arbejdet med ensartet høj kvalitet, lighed i sundhed og effektiv ressourceanvendelse," siger han i en pressemeddelelse.

Sundhedsfaglig direktør i Danske Regioner, Helene Probst, og regionsdirektør i Region Syddanmark, Jane Kraglund, er næstformænd i bestyrelsen. 

Michael Dall, lægelig direktør på OUH og formand for Behandlingsrådet, bliver formand for fagligt råd, og lægefaglig vicedirektør for Sjællands Universitetshospital, Morten Ziebell, bliver næstformand.

Rådet vil desuden bestå af repræsentanter for de lægevidenskabelige selskaber, det sygeplejefaglige selskab, Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer, regionerne og en sundhedsøkonom. Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og KL tilbydes observatørposter i rådet.