Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Millionprojekt vil bryde overvægtens arvefølge

Den væsentligste prædiktor for, at en nyfødt baby kan se frem til et liv med overvægt, er, at moderen har overvægt på graviditetstidspunktet. Sammenhængen er velkendt i lægepraksis, men det er svært at konfrontere en udfordring, som man ikke kan gøre så meget ved. Det vil projektet PRE-STORK ændre på.

Med en forebyggelsesindsats, der starter, allerede når ’projekt baby’ er på tegnebrættet, er intentionen med projekt PRE-STORK at bryde den onde spiral og udvikle en model for vægttab, der er intensiv og individuel. Det primære endemål er babyer med normal vægt og en sund fedtfordeling.

”Overvægt er svært at tackle i en lægepraksis, for den praktiserende læge har ikke mange redskaber, og studier viser, at forebyggelse af overvægt hos børn kommer en postgang for sent, når man først sætter ind hos den gravide kvinde,” siger professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) Tina Vilsbøll, der er forskningsansvarlig for projektet. 

”Vi håber, at vores projekt vil resultere i offentlige tilbud, der ikke eksisterer i dag. Tilbud, som den praktiserende læge kan henvise til, allerede når en kvinde med overvægt kommer i konsultationen for at få fjernet sin spiral.”

Tidlig forebyggelse

Forskerne håber på grønt lys fra Etisk Komite til PRE-STORK i slutningen af august. Herefter skal 360 kvinder, som planlægger graviditet, rekrutteres via bl.a. praktiserende læger i Herlev Hospitals optageområde (se faktaboks). Projektet er et af i alt tre projekter, der i starten af året fik 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til studier i tidlig forebyggelse af overvægt hos børn. Projektgruppen består foruden Tina Vilsbøll af seniorforsker på SDCC Louise Groth Grunnet og professor på Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet Signe Torekov.

”Det er det første projekt, der med så tidlig en multifaktoriel indsats forsøger at ændre overvægtens arvefølge og det største projekt, jeg nogensinde har været med til. Det har potentielt afgørende implikationer,” siger Tina Vilsbøll.

Vægttab tager tid

Kvinderne er med i projektet i minimum 19 måneder. I seks måneder før graviditet er der fokus på livsstilsændringer, under graviditet tilbud om kost, motion og personlig mentoring, og så følger forskerne mor og barn fire måneder efter fødsel. Forsøget er randomiseret, men også halvdelen af kvinderne, som udgør kontrolgruppen, får tilbudt undersøgelser efter seks måneder samt to gange under graviditeten.

”Kvinderne i livsstilsgruppen skal forud for graviditet tabe 10 procent af deres kropsvægt med otte ugers lavkaloriediæt suppleret med støtte, undervisning og motion,” siger Tina Vilsbøll og tilføjer:

”Denne ventetid er en hurdle, men også vigtig, fordi det tager tid at etablere sunde rutiner, der holder. Fra dyremodeller ved vi f.eks., at hurtige vægttab kan have negativ effekt på helbredet, hvis man sulter dyr og lader dem blive gravide, disponeres de for metabolisk syndrom og type 2-diabetes.”  

Der er gennemført nogle få studier af vægttab hos gravide, som viser vis effekt i forhold til f.eks. fødselskomplikationer. Det er dog fortsat uafklaret, om vægttab under graviditeten spiller en rolle for barnets fødselsvægt og disponering for senere overvægt.  Andre studier peger desuden på, at vægtøgning i det første trimester kan have epigenetisk betydning og dermed disponere barnet for overvægt, hvilket også understreger vigtigheden af, at forebyggelsesindsatsen sættes ind allerede før graviditeten, hvilket er målet med PRE-STORK.  

Kaskader af endemål

Forskerne forventer, at 70-80 procent vil blive gravide fra seks måneder og et år frem, og at der vil blive født 200-225 PRE-STORK babyer, som i første omgang bliver fulgt, til de er fire måneder. Babyerne bliver undersøgt senest 72 timer efter fødslen, og udover de normale undersøgelser bliver deres kropssammensætning f.eks. også registreret med en PEA POD-scanning ved fødslen og en DXA-scanning ved firemåneders alderen. Det primære endemål for studiet er babyer med en mindre fedtmasse i interventionsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen, men vægttabet vil også have andre resultater, og studiet har en kaskade af sekundære og tertiære endemål.

”Får disse kvinder motion helt ind under huden, tror vi på, at der også opstår færre bækkenløsninger, færre fødselskomplikationer osv. Det er superhårdt at være gravid og føde, men med en god fysisk form øges forventningerne om en mere ukompliceret graviditet og fødsel samt en postpartum periode med mere energi, som har indflydelse på f.eks. amning og forebygger fødselsdepressioner,” siger Tina Vilsbøll.

Vil gerne holdes i hånden

Gennem hele PRE-STORK projektet er indsatsen individuel. Kvinderne bliver understøttet der, hvor de har behovet.  

”De fleste af kvinderne i studiet har haft overvægt længe, men de er også et sted i livet, hvor motivationen for at tabe sig for deres egen og deres børns skyld erfaringsmæssig er stor,” siger Tina Vilsbøll.

Fra andre studier ved man dog, at det er en ensom affære at tabe sig og ikke mindst fastholde et vægttab. Og for at støtte kvinderne etableres netværk både med fagpersoner og i præ-mødregrupper, hvor deltagerne kan støtte hinanden gennem projektet og gerne efter fødslen. Forud for projektstart har forskerne undersøgt interessen hos kvinder bl.a. via et brugerpanel, og ifølge seniorforsker Louise Groth Grunnet er de meget motiverede for at tabe sig og interesserede ikke mindst i mentordelen. De vil meget gerne holdes i hånden. I første omgang afsluttes projekt PRE-STORK, når babyerne er fire måneder, men forskerne håber på, at det bliver økonomisk muligt at forlænge studiet. 

”Hvis vi virkelig skal kunne bedømme resultaterne, kræver det, at vi følger børnene til de er seks år. Så den ansøgning arbejder vi på,” siger Tina Vilsbøll. 

Om PRE-STORK

Projektet starter et halvt år før graviditet, hvor alle deltagere undersøges grundigt og randomiseres i to grupper. En livsstilsgruppe og en standardbehandlingsgruppe 

Livsstilsgruppen får støtte og vejledning til at opnå og holde vægttab før og under graviditeten

Denne gruppes forløb består af:

Fase 1: Otte uger med lavkaloriediæt, hvor kvinderne (og partner hvis de ønsker det) indtage 800 kcal dagligt

Fase 2: Efter de otte uger udfases lavkaloriediæten og erstattes af ’almindelig’ kost, og vægttabet holdes med motionstilbud (min. 150 minutter om ugen) samt kostvejledning, gruppeundervisning i sunde vaner og mentorstøtte

Fase 3: Når kvinden bliver gravid starter fase 3, som består af vejledning og støtte i kost, motion og mentorstøtte. Fasen varer hele graviditeten og sidste besøg er fire måneder efter fødslen

Standardbehandlingsgruppen får ikke særlig støtte eller vejledning, men tilbydes regelmæssige sundhedstjek, og før og under graviditeten bliver gruppen fulgt lidt tættere end andre vordende mødre f.eks. med en ekstra scanning af barnet 

Deltagere:

 • I studiet deltager 360 raske kvinder, som planlægger graviditet indenfor de næste 6-12 måneder.
 • Kvinderne er enten mellem 18 og 34 år uden børn eller mellem 18 og 38 år og har tidligere har været gravide frem til mindst 16. graviditetsuge
 • Har et BMI mellem 27 og 42 
 • Planlægger at blive gravide inden for det næste år
 • Skal føde på Herlev Hospital
 • Kvinderne skal være raske og kan ikke deltage, hvis de f.eks. tidligere har været i fertilitetsbehandling, gennemgået en fedmeoperation, har diabetes m.m. Partneren kan også deltage og tilbydes et mindre trænings- og kostforløb, hvis vedkommende har et BMI over 30

 

Artiklen har været bragt i Medicinsk Tidsskrifts magasin fra september 2022 

Ledelse

 • Chefredaktører
  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør
  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Medarbejdere

 • Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik

  Tilknyttede journalister

  Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur, neurologi
  Gorm Palmgren - onkologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
  Ebbe Fischer - allround
  Natacha Houlind Petersen - allround
  Anne Westh - allround
  Hanna Sigga Madslund - allround
  Stephanie Hollender - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether