Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

”Udviklingen kan egentlig godt ærgre mig, for Alles Lægehus var godt på papiret. De fik lægedækning ud til yderområderne, og de har introduceret gode modeller for, hvordan sygeplejersker kan overtage opgaver fra almenmedicinerne og dermed spare på ressourcer. Men det dur jo ikke, hvis de snyder, som vi så i DR-programmerne," siger Jes Søgaard.

Professor: Stråmandsklinikkerne er på vej ud

Region Midtjylland har netop hjemtaget driften af to Alles Lægehus-klinikker. Regionsklinikker er dyre i drift, men formanden for regionens nære sundhed ser frem til mindre ballade. Sundhedsøkonom Jes Søgaard forudser, at partnerskabsklinikker som Alles Lægehus vil fortsætte med at tabe terræn til regionsklinikker.

De to lægetilbud på Thyholm og i Thyborøn, som regionen har hjemtaget fra Alles Lægehus 1. september, fortsætter på de hidtidige adresser og med klinikpersonale, som mange borgerne kender, skriver Region Midtjylland.

Susanne Buch (SF) er formand for regionens udvalg for nære sundhedstilbud. Hun fortæller, at ejerlægen af de to klinikker, Jens Thygesen, selv har opsagt kontrakten med regionen efter DR’s Kontant-programmer, hvori det blandt andet fremgik, at Jens Thygesen sjældent selv var at finde i de midtjyske klinikker. Deciderede indberetninger eller lignende har der dog ikke været.

”Nu vil vi gerne være fri for al balladen, så jeg glæder mig over, at borgere i Thyborøn og Thyholm nu får lægehjælp fra et offentligt drevet tilbud. Vi investerer de nødvendige penge i at have en klinik, hvor vi selv kan styre tingene. Det har været en udfordring med den her type stråmands- eller partnerskabsklinik, hvor man aldrig ser ejerlægen nogensinde. Samtidig vil jeg gerne nuancere billedet og tilføje, at udbudsklinikker, som er drevet af eksempelvis Medassist, fungerer glimrende – eksempelvis i den landsby, hvor jeg selv bor. Her er der en administrativ ejer, og dertil er der også en praktiserende læge, der bor i byen i hverdagene,” siger Susanne Buch.

Jes Søgaard er professor emeritus i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet. Han forventer, at flere partnerskabsklinikker som eksempelvis Alles Lægehus vil vige for regionsklinikker i den kommende tid.

”Udviklingen kan egentlig godt ærgre mig, for Alles Lægehus var godt på papiret. De fik lægedækning ud til yderområderne, og de har introduceret gode modeller for, hvordan sygeplejersker kan overtage opgaver fra almenmedicinerne og dermed spare på ressourcer. Men det dur jo ikke, hvis de snyder, som vi så i DR-programmerne. Jeg tror, politikerne er ved at tage bestik af situationen og vurderer, at det er for risikofyldt og derfor hjemtager de. Og den udvikling, tror jeg, vil fortsætte”

Søgaard vil ikke afvise overreaktion

Rapporterne fra en række omfattende tilsynsbesøg i udvalgte Alles Lægehus-klinikker blev offentliggjort i juni måned. Fælles for de fem klinikker er, at Styrelsen for Patientsikkerhed fandt klinikkerne ”sundhedsfagligt velorganiserede” og bedømte dem til scoren 1 (’mindre problemer’). Dermed har Styrelsen for Patientsikkerhed tildelt Alles Lægehus-klinikkerne den mest gængse score og vurderet patientsikkerheden på samme niveau med størstedelen (omkring 80 procent) af andre lægeklinikker. Alligevel vurderer Jens Søgaard altså, at vi på landsplan vil se flere hjemtagelser i stil med de aktuelle i Region Midtjylland.

Medicinsk Tidsskrift: Er der ikke en risiko for, at politikerne lader sig styre for meget af en folkestemning og journalistisk vinklet TV, uden at det har bund i fakta og reelle problemer?

”Det kan man ikke udelukke. Og jeg synes selv, det er svært at gennemskue. Når det er sagt, kan der forekomme overfakturering, som dokumenteret i DR-programmerne, samtidig med at det faglige er i orden. Men det har altid været mit indtryk, at Alles Lægehus-klinikkerne var fagligt veldrevne. Så hvor meget er folkestemning, og hvor meget er reelt? Det, man kan sige med sikkerhed, er, at politikerne er bange for, at der kommer den her slags dårlige sager. Så de griber den, og der er lidt ideologi i også, at de kan drive det selv. Men jeg kan ikke personligt afvise, at der er sket en overreaktion,” siger Jes Søgaard.  

Dyrere end PLO-klinikker

Udgiften per patient er 57 procent højere i regionsklinikker i 2018 end i traditionelle lægeklinikker, der drives efter overenskomsten med PLO. Det viser regnskabstal fra regionerne, som PLO har udgivet i et ældre analysepapir.

Regionsklinikker er altså væsentligt dyrere end den gængse form for PLO-klinik. Susanne Buch oplever, at det konkrete forløb er et eksempel på, at PLO-modellen ikke leverer i tilstrækkelig grad alle steder i landet. 

”Praktiserende læger kan ikke blive tvunget ud i de tyndt befolkede egne. Derfor venter vi på en konstruktion med en anden organisering af ydernumre og et differentieret honorar, og indtil da må vi selv drive de her klinikker. Det er vores ansvar som politikere, og så må vi betale, hvad det koster,” siger Susanne Buch og fortsætter:. 

“Vi oplevede noget af det samme med natlægevagten, som PLO heller ikke ønskede at stå for mere. Hvad blev resultatet? Vi har nu en natlægevagt, der fungerer bedre end hidtil, og med adgang ind i regionens elektroniske patientjournaler, hvilket PLO-lægerne ikke har. Den samme adgang vil regionsklinikkerne få.”

Professor, sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra VIVE pointerer, at der ikke er nogen garanti for, at det giver gevinster for borgerne, at man ændrer den organisatoriske form. Han nævner dog samtidig, at regionale klinikker har vist sig at fungere godt en del steder.

”I Nordjylland og på Bornholm har vi set eksempler på klinikker, som det ikke var muligt at skaffe personale til, og som måtte overtages af regionen. Det har i flere tilfælde ført til, at man har kunnet skabe en klinik, der efterfølgende har været attraktiv for PLO-læger at drive på almindelige vilkår. Og det kan man vel betragte som en succes.”

Jakob Kjellberg vurderer, at det er svært at måle på, nøjagtigt hvor problematisk, Alles Lægehus været, men han vurderer, at det har været svært for klinikkerne at opretholde en kontinuitet grundet mange vikarlæger.

”Det vil nok være muligt med en bedre kontinuitet i en regional klinik. PLO indvender så, at de regionale klinikker er dyrere, hvilket er helt korrekt. Men de regionale klinikker er jo opstået, hvor PLO-modellen ikke har slået til og været ude af stand til at levere lægedækning i det pågældende område. Derfor finder jeg den indvending mod regionsklinikkerne lidt unfair. Der er meget godt at sige om PLO-modellen, men det kan også fungere på andre måder.”

Regionsklinikken Klinik for Almen Medicin i Lemvig overtager driften af lægeklinikken i Thyborøn. Læger fra klinikken i Lemvig vil tilbyde konsultationer på skift i Thyborøn og Lemvig.

Klinikken i Thyborøn bliver en nystartet regionsklinik, og patienterne vil møde kendt personale, da blandt andre klinikkens fire sygeplejersker alle har arbejdet i klinikken eller lokalområdet før, skriver Region Midtjylland i deres pressemeddelelse.

Alles Lægehus har ikke svaret på henvendelser fra Medicinsk Tidsskrift om at kommentere på den aktuelle hjemtagelse.