Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

”Den her type tilbud er ikke kun noget, der henvender sig til direktører og lignende. Vi oplever også, at mange danske unge og studerende bruger tilbuddet. De har nok en anden tilgang til at gå til læge end den lidt ældre befolkning, og de vil gerne til med det samme, når de har brug for at se en læge,” siger Jakob Fraes, der er den ene af initiativtagerne til Lægerne Danmark.

Nyt lægenetværk: Vi giver praktiserende læger mulighed for at arbejde lidt ekstra

Lægerne Danmark vil være et landsdækkende tilbud til patienter, der ønsker at betale for en hurtig lægetid, uanset om det er dag, aften eller weekend. Når en patient vælger løsningen, betyder det en patient mindre i køen til det offentlige sundhedssystem, siger initiativtagerne bag netværket, som har startet det fra en praksisklinik i Hellerup.

Lægerne Danmark er en ny type lægehus i Danmark.

De tilbyder konsultationer hos en praktiserende læge for en basispris på 750 kroner, og der er også mulighed for videokonsultationer. På sigt vil virksomheden også tilbyde egenbetalte konsultationer med hudlæger, gynækologer, øjenlæger og sportslæger.

Initiativtagerne er Kathrine Espersen, der gennem mange år har arbejdet med forretningsudvikling og Jakob Fraes, som er praktiserende læge hos lægehuset Waterfront Doctors, der er beliggende i Tuborg Havn.

De har oprettet Lægerne Danmark, som de ønsker at gøre til et landsdækkende tilbud. Hos Lægerne Danmark kan alle uanset nationalitet eller postnummer booke en tid, så længe man har pengene til kontant betaling.  

”Når helbredet driller, er det vigtigt at få hurtig lægehjælp uden de ofte lange ventetider i det offentlige system. Hos os kan du booke tider uden for normal arbejdstid, også om aftenen og i weekenden, så det passer ind i din travle kalender,” står der på Lægerne Danmarks hjemmeside.

Inspiration fra England

Kathrine Espersen fortæller, at ideen opstod, fordi lægehuset har mange turister og ambassademedarbejdere i det nordkøbenhavnske område, som gerne vil have en tid hurtigst muligt. Begge har boet og arbejdet i London.

”Her blev vi inspireret af, hvordan deres offentlige hospitaler virker. Når de lukker og slukker, møder der private læger og sygeplejersker ind og bruger faciliteterne uden for almindelig åbningstid. Det, synes vi, er en fornuftig måde at udnytte ressourcerne på,” fortæller Kathrine Espersen.

Målgruppen for den nye type lægehus er både turister, forsikringspatienter og arbejdende mennesker, som har svært ved at tage fri, når det passer lægen. En anden del af målgruppen er travle børnefamilier, der har svært ved at komme til med deres barn, fortæller Jakob Fraes.  

”Vi prøver at skabe ekstra tilgængelighed og vende den kendte lægemodel på hovedet, sådan at man også kan komme til om aftenen og i weekenden.”

Stadig kun en håndfuld læger tilknyttet

Lægerne Danmark er p.t. i dialog med en række læger om at blive tilknyttet netværket. Målet er at blive landsdækkende, og lige nu har man især et ønske om at få læger tilknyttet i Aarhus, Odense og Aalborg.

Indtil videre er der to læger tilknyttet en klinik i indre København. De er ansat til at se patienter udelukkende i regi af det nye firma, og deres arbejdstid er baseret på efterspørgslen. Derudover er en praktiserende læge i Esbjerg, Klaus Hölfle, blevet tilknyttet netværket ved siden af sin egen gængse overenskomstbaserede praksis. Endelig tager også Jakob Fraes konsultationer, når der er behov for det. Han har dog sin hovedbeskæftigelse i lægehuset Waterfront Doctors. Lægerne Danmark har udviklet sit eget IT- og journalsystem, som de har bygget fra bunden. Med startdato i april 2024 er forretningen stadig ny. 

De hverver nye læger via individuelle samtaler med kolleger, der kunne være interesserede, og som har ressourcerne.

”Nogle synes, det lyder som en god ide, men andre har for travlt. Det er vigtigt at pointere, at mange læger ser private patienter i et eller andet omfang, hvor de sender en særskilt faktura uden om overenskomsten. Mange klinikker står tomme om aftenen. Hvorfor ikke udnytte dem i højere grad?” siger Jakob Fraes.

Medicinsk Tidsskrift: Er der ikke en fare for, at det med jeres koncept bliver pengepungen, der afgør, hvor hurtigt man som patient kan komme til læge? Nogle oplever det som social skævvridning eller som Legoland, hvor man kan betale sig til at komme foran i køen til forlystelserne?

”Vi screener vores bookinger for henvendelsesårsager. Er der noget, vi ikke kan stå fagligt inde for, men som hører hjemme hos patientens egen læge, så afviser vi henvendelsen,” svarer Jakob Fraes.

”Det gælder eksempelvis med en række forløb for kronikere, hvor den personlige relation er vigtig. Når det ikke er turister og lignende, som benytter tilbuddet, ser Lægerne Danmark oftest akutte patienter, der ikke kan komme igennem til deres egen læge. Vi mener derfor, at vi udgør et supplement, som kan aflaste almen praksis. For som praktiserende læge ved jeg, hvor travlt der kan være.”

Mange unge benytter tilbuddet

Hvad angår uligheden, påpeger lægen, at private sundhedstilbud har eksisteret i tre årtier, og at knap tre millioner danskere i dag har en sundhedsforsikring.

”Den her type tilbud er ikke kun noget, der henvender sig til direktører og lignende. Vi oplever også, at mange danske unge og studerende bruger tilbuddet. De har nok en anden tilgang til at gå til læge end den lidt ældre befolkning, og de vil gerne til med det samme, når de har brug for at se en læge,” siger Jakob Fraes.

Kathrine Espersen supplerer: ”I modsætning til online-lægetjenesterne ser vi hovedparten af vores patienter fysisk og har dermed mulighed for at undersøge og behandle langt flere problemstillinger. Derudover kan vi også aflaste 1813 og vagtlæger uden for praktiserende lægers almindelige åbningstid. Hver gang en borger vælger at gå til os, giver det mere plads i det offentlige og kortere ventetider.”

Jakob Fraes: ”90 til 95 procent af borgere skal helst behandles i primærsektoren uden at blive sendt videre i systemet. Det bidrager vi til, og vi holder altid høj faglig standard, sender ved patientens samtykke epikrise videre til patientens egen læge og afslutter alle vores patienter.”

En fleksibel ordning

Ifølge honorartabellen for praktiserende læger er prisen for en konsultation 167,93 kroner. Hos Lægerne Danmark hedder prisen 750 kroner, altså en forskel på næsten 600 kroner. 

Er der ikke en fare for, at mange læger hellere vil bijobbe til 750 kroner per patient frem for 167 kroner i overenskomsten? At man uddelegerer stadig mere i sin overenskomst-baserede praksis, mens man helliger sig det bedre lønnede private arbejde?

Jakob Fraes: ”Almen praksis er en selvstændig virksomhed, hvor der foreligger en overenskomst med det offentlige. Vi har en forventning om, at alle i vores netværk overholder den overenskomst. Langt de fleste læger er meget samvittighedsfulde og omsorgsfulde. Den gruppe læger, der har tiden og kræfterne, får med Lægerne Danmark muligheden for noget ekstraarbejde, som kan give øget tilgængelighed.”

Hvor mange af de 750 kroner går til den enkelte læge, og hvor mange går til jer, der har udviklet konceptet?

Kathrine Espersen: ”Det kan jeg ikke dele med dig, det er fortroligt. Der går en procentsats til os. Vi står eksempelvis for kundesupport, har telefoner, der skal bemandes, der er software, og vi har PR, og der er i det hele taget meget udvikling i det her. Det er et nyt tilbud i Danmark, så det er ikke bare ’plug and play’. Vi har også arbejdet med at lave private samarbejdsaftaler med laboratorier, som vi kan sende eksempelvis blodprøver til. Det er alt sammen også noget, der skal introduceres.”

Hvordan skulle din pitch lyde til mig, hvis jeg var en praktiserende læge, som skulle tilslutte mig Lægerne Danmark?

”Jeg ville fremhæve fleksibiliteten ved ordningen, at du kan gøre det efter behov. For det er nødvendigt, at vi ryster posen og får lægerne til at blive i klinikken lidt ekstra. Det er dét, som er det helt centrale for mig,” svarer Kathrine Espersen.  

Jakob Fraes: ”Vi giver noget struktur, sådan at det bliver nemmere og mere overskueligt for praktiserende læger både at se private og offentlige patienter. Det journalsystem, som de fleste læger kender, er bygget til det offentlige. Nu har vi lavet en digital platform som et værktøj, der kan gøre det nemmere for læger at se patienter på privat basis.”

Det kan lyde mærkeligt, at praktiserende læger skal finde tid til ekstra arbejde, når der er så meget udbrændthed allerede?

”Det er rigtigt, at mange er udbrændte. Men der er også dem, hvis børn eksempelvis er ved at blive større, og som begynder at få lidt luft i skemaet. De kan så tage ekstra arbejde ind, når det passer ind i kalenderen, og jo flere der gør det, desto mere øges den samlede kapacitet,” siger Jakob Fraes.