Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Booster-vaccination mod COVID19 øger risiko for myokarditis hos især unge mænd

Sammenhængen mellem COVID19-booster-vaccinen og risikoen for at udvikle myokarditis er relativt sjælden, men synes at være stærkest hos mandlige teenagere og yngre mænd. Data peger dog på, at prognosen er mildere sammenlignet med konventionel myokarditis.

Det viser et nordisk kohortestudie i tre trin. Forskerne har set nærmere på risikoen for at udvikle myokarditits efter SARS-CoV-2 mRNA-booster-vaccination hos 12- til 39-årige. Der er anvendt registerdata fra Danmark, Finland, Norge og Sverige på i alt 8.9 millioner borgere. Deltagerne blev fulgt for indlæggelse for myokarditis.

Data fra den sidste del af studiet, som i februar blev publiceret i European Heart Journal, viser, at en tredje booster-dosis – ligesom de første to booster-doser - rigtig nok er forbundet med øget risiko for myokarditis hos teenagere og unge voksne. Imidlertid er den absolutte risiko for myokarditis efter booster-vaccination lav. Det fortæller studiets førsteforfatter, Anders Peter Hviid, som er afdelingschef og professor i epidemiologisk forskning ved Statens Serum Institut.

”Risikoen er signifikant, når man anvender den statistiske brug af begrebet, men det er dog stadig relativt sjældent forekommende. Når vi ser samlet på data fra de fire nordiske lande, som deltog i studiet, så var der i alt 21 tilfælde af myokarditis som følge af booster-vaccinen fra Pfizer og fire tilfælde efter vaccinen fra Moderna.

Når forskerne så på endepunkter som død og genindlæggelse, så pegede tallene i retning af, at prognosen for myokarditis efter vaccination var mildere sammenlignet med prognosen for konventionel myokarditis, tilføjer Anders Peter Hviid.

I Danmark anbefaler man ikke længere vaccination med SARS-CoV-2 mRNA til yngre, raske mennesker.

”Men der er andre lande, hvor man anbefaler vaccinen bredere end i Danmark og her kan studiet bidrage med relevant viden. Dertil kommer, at situationen – også i Danmark - kan ændre sig afhængigt af smittetryk og flokimmunitet i befolkningen,” siger Anders Peter Hviid.

I alt blev 8.9 millioner beboere fulgt i 12.271,861 person-år, og der blev identificeret 1533 tilfælde af myokarditis. Hos 12- til 39-årige mænd var den 28-dages akutte risikoperiode efter den tredje dosis af BNT162b2 eller mRNA-1273 forbundet med en øget incidensrate sammenlignet med den postakutte risikoperiode på 28 dage eller mere efter den anden dosis.

For kvinder var det tilsvarende kun estimerbart for BNT162b2, 3,99 (0,41-38,64). De tilsvarende absolutte risici efter den tredje dosis af BNT162b2 og mRNA-1273 hos mænd var henholdsvis 0,86 (95 procent CI 0,53-1,32) og 1,95 (0,53-4,99) tilfælde af myokarditis inden for 28 dage per 100.000 vaccinerede individer. Hos kvinder var de tilsvarende absolutte risici efter den tredje dosis af BNT162b2 0,15 (0,04-0,39) hændelser per 100.000 vaccinerede individer. Der var ingen dødsfald inden for 30 dage efter vaccinerelaterede tilfælde af myokarditis.

”Patogenesen er endnu ikke fuldt kortlagt, men en forklaring på, at det primært er en følgevirkning, som rammer unge mænd, er, at myokarditis er hyppigere forekommende hos mænd end hos kvinder. At det rammer særligt unge mænd, kan skyldes, at immunresponsen på vaccinationer er stærkere hos yngre end hos ældre,” siger Anders Peter Hviid.