Lettelse efter sundhedsaftale: Psykiatri og somatik skal kun ligestilles
Regeringen havde foreslået en sammenlægning af psykiatrien og somatikken i sit udspil til sundhedsreform, men i den endelige aftale er det kun blevet til en ligestilling.
Fredag 15. november præsenterede sundhedsminister Sophie Løhde (V) den endelige aftale om en ny sundhedsreform efter forhandling med de politiske partier.
I det første udkast til en sundhedsreform havde regeringen foreslået en organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatisk i det danske sundhedsvæsen, hvilket i praksis kunne betyde en nedlæggelse af de organisatorisk selvstændige psykiatrihospitaler, som findes i dag. Det forslag har der været delte meninger om. Dansk Psykiatrisk Selskab har været tilhængere af en sammenlægning. Men forslaget har mødt massiv modstand blandt både klinikere, professorer, ledere og tillidsfolk i psykiatrien landet over.
I den endelige aftale om sundhedsreformen – som er indgået mellem regeringen, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Danmarksdemokraterne – er formuleringen lavet om. Der er nu tale om en ”ligestilling og integration af psykiatri og somatik”, der kræver, at ledelsen af psykiatri og somatik i højere grad organiseres sammen. Regeringen vil indgå en nærmere aftale med regionerne om denne del senest i midten af 2025. Og den konkrete organisering og indfasning vil skulle tilrettelægges af regionerne under hensyntagen til implementeringen af 10-årsplanen for psykiatrien.
”Vi ligestiller psykiske og fysiske sygdomme. For der må ikke være tvivl om, at det er lige så alvorligt at lide af en psykisk sygdom som af en fysisk,” sagde Sophie Løhde ved pressemødet, hvor sundhedsreformen blev præsenteret.
Hun blev suppleret af Stinus Lindgren, der er sundhedsordfører for Radikale Venstre.
”Vi vil gerne styrke psykiatrien ved at ligestille psykiatri og somatik. Og det bliver nu endelig til virkelighed i den her aftale, for ved at integrere psykiatri og somatik kan vi bevare og styrke de mange tværgående samarbejder og initiativer, der findes,” sagde Stinus Lindgren.
Psykiater er beroliget
Den endelige formulering i sundhedsreformen modtages med lettelse af en af de psykiatere, der har arbejdet hårdt for at gøre politikerne opmærksom på, at mange års godt arbejde med at skabe en selvstændig psykiatri kunne blive ødelagt, hvis psykiatri og somatik nu skulle sammenlægges organisatorisk.
”Jeg hæfter mig ved ordet ligestilling, for jeg så med stor bekymring på, hvis psykiatriledelserne skulle nedlægges, og der skulle ske en egentlig sammenlægning,” siger Rasmus Licht, der er professor i psykiatri på Aalborg Universitet og forskningschef på Aalborg Universitetshospital.
Sammen med psykiatere fra Region Nordjylland, Syddanmark og Hovedstaden har han i de seneste uger haft foretræde for både sundhedsministeren og Folketingets Sundhedsudvalg for at gøre opmærksom på sine holdninger.
”Vi har i psykiatrien i dag allerede et velfungerende samarbejde med somatikken både klinisk og forskningsmæssigt, og det kan vi nu koncentrere os om at styrke. I psykiatrien i Aalborg har vi for eksempel indført liaison-somatik som en del af udrednings- og behandlingstilbuddet under indlæggelsesforløbet i psykiatrien. Dette gør det muligt at støtte patienterne i at modtage de relevante tilbud om somatisk udredning og behandling, mens de er indlagt,” siger han.
I aftaleteksten for sundhedsreformen står også, at ligestillingen mellem psykiatri og somatik skal forstærkes af, at de nye sundhedsråd skal have ansvaret for de somatiske og psykiatriske behandlingstilbud, som findes i deres område.
”Jeg tror, at det vil kunne hjælpe integrationen mellem somatik og psykiatri på vej i primærsektoren, så der kan blive sat fokus på psykiske lidelser og fulgt op på de tilbud, der findes i dag. I sekundærsektoren eksisterer der allerede et velfungerende samarbejde,” sige Rasmus Licht.
Klar til samarbejde
Charlotte Rosenkrantz Josefsen, der er administrerende sygehusdirektør for psykiatrien i Region Syddanmark, har tidligere udtrykt bekymring for, at en sammenlægning mellem psykiatri og somatik kunne komme til at tage luften ud af den 10-årsplan for psykiatrien, som i øjeblikket er ved at blive rullet ud. Nu ser hun positivt på, at der bliver tale om en ligestilling af psykiatri og somatik.
”Vi må se på de muligheder, det giver. Jeg er glad for, at en ligestilling mellem psykiatri og somatik giver bedre vilkår for at afstigmatisere psykiske sygdomme,” siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen.
Hun ser frem til, at somatikken også kan lære af psykiatriens erfaringer med at arbejde med kommunerne og på tværs af regioner.
”Vi har mange gode erfaringer med at vende sygehuset udad og rykke tættere på borgerne, blandt andet gennem de opsøgende psykoseteams. Den tankegang bliver vigtig at have med sig i det videre arbejde,” siger hun.