Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   


Dansk Psykiatrisk Selskab med Merete Nordentoft i spidsen var bekymret over Lundbecks centrale placering i projektet, og derfor er de ikke længere med. Lundbeck har nemlig finansieret møderne om anbefalinger til hjerneplanen samt stormødet i slutningen af oktober.

Dansk Psykiatrisk Selskab bakker op om en hjerneplan – men har trukket sig fra arbejdet

En kommende hjerneplan for Danmark skal favne både neurologiske og psykiatriske sygdomme, men de psykiatriske lægefaglige selskaber har trukket sig fra arbejdet.

Stress, angst og depression er nogle af de sygdomme, som i stigende grad belaster det danske samfund. Både direkte i form af udgifter til sundhedsvæsenet – og indirekte i form af tabt arbejdsfortjeneste og udgifter til sygedagpenge.

Sygdommene var derfor et centralt punkt ved et stormøde om en samlet hjerneplan for neurologiske og psykiatriske sygdomme, som blev afholdt i København 30. oktober. På mødet var der samlet repræsentanter fra lægefaglige selskaber, patientforeninger, hospitaler, industri samt politikere. Formålet var at komme i gang med at udarbejde en fælles plan for behandling af hjernens sygdomme, ligesom man har behandlingsplaner for kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Men på psykiatriområdet var kun patientforeninger repræsenteret – blandt andre Marianne Skjold, direktør fra Psykiatrifonden, som var en af oplægsholderne.

Dansk Psykiatrisk Selskab havde ellers deltaget i det forudgående arbejde med at lave de anbefalinger til en hjerneplan, som blev fremlagt på mødet.

”Selskabet var med i det indledende møde om anbefalinger til hjerneplanen (før stormødet i oktober, red.), men derefter trak de sig,” siger Line Lunde Larsen, der er formand for Dansk Neurologisk Selskab og har været en af de centrale personer i arbejdet med hjerneplanen.

Bekymret over industriens indflydelse

Merete Nordentoft, forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab, oplyser til Psykiatrisk Tidsskrift, at selskabet bakker om at få udarbejdet en hjerneplan for Danmark. Men selskabet var bekymret over Lundbecks centrale placering i projektet, og derfor er de ikke længere med. Lundbeck har nemlig finansieret møderne om anbefalinger til hjerneplanen samt stormødet i slutningen af oktober.

”Vi savnede den lægefaglige repræsentation fra det psykiatriske område på stormødet, selv om vi havde en stærk repræsentation fra de relevante patientforeninger,” siger Line Lunde Larsen.

Arbejdet med at udarbejde en hjerneplan fortsætter efter stormødet i Hjernerådet, som er en interesseorganisation med 28 institutioner og foreninger fra det neurologiske og psykiatriske område. Rådet holdt stiftende generalforsamling i juni 2024 og er fri af industrielle interesser. Bestyrelsesmedlemmerne arbejder på frivillig basis.

I Hjernerådet er de lægefaglige psykiatriske selskaber heller ikke medlemmer. Foreløbig er det kun patientforeninger som ADHD-foreningen og Depressionsforeningen, der repræsenterer det psykiatriske område, men rådet inviterer løbende flere medlemmer ind.

Dansk Psykiatrisk Selskab oplyser til Psykiatrisk Tidsskrift, at de vil tage spørgsmålet om et eventuelt medlemskab af Hjernerådet op på deres næste bestyrelsesmøde.