Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Svær psoriasis koster arbejdstimer på jobbet

Jo værre psoriasis har udviklet sig, desto værre bliver patienternes livskvalitet, arbejdsproduktivitet og selvrapporterede symptomer.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Connecticut Health Center i Farmington, hvor forskere har set på sammenhængen mellem sværhedsgraden af psoriasis - vurderet ved kropsareal (BSA) og Investigator's Global Assessment (IGA) - og patientrapporterede resultater blandt 1.529 voksne psoriasispatienter fra Corrona Psoriasis Registry.

Patienterne blev behandlet med biologiske eller ikke-biologiske systemiske psoriasismedikamenter.

Forskerne fandt ud af, at jo sværere psoriasis var, desto værre blev symptomerne. Og de forskellige livskvalitets- og produktivitetsundersøgelser forværredes også.

Moderat til meget svær psoriasis målt ved hjælp af BSA var forbundet med flere tilfælde af "svækkelse under arbejdet" og "daglige aktiviteter var hæmmede" i WPAI-spørgeskemaet når man sammenlignede med mild psoriasis.

Der blev også konstateret sammenhæng mellem meget alvorlig psoriasis og øget risiko for at arbejde mindre eller, at arbejdet blev påvirket sammenlignet med mild psoriasis. Ved anvendelse af IGA var resultaterne de samme.

"Øget sværhedsgrad målt med både BSA og IGA var forbundet med forværrede patientrapporterede resultater," konstarerer forfatterne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i BMJ Open.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter