Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Fordel for visse psoriasispatienter ved hyppigere dosering af Cosentyx

EADV: 10-20 procent af psoriasispatienter i behandling med Cosentyx (secukinumab) vil have forbedret behandlingsrespons ved dosering hver anden uge frem for hver fjerde, viser studie.

Flere patienter med moderat til svær plaque psoriasis vil opnå PASI 90 ved dosering hver anden uge fremfor hver fjerde. Det er tidligere vist i en lille undergruppe af patienter i Open Label fase III-studiet OPTIMISE, og nu understøttes fundet af data fra 730 patienter i et nyt studie. I forbindelse med studiet har en farmakokinetisk PASI-model (PK PASI) med en vis sikkerhed desuden kunnet forudsige omfanget af det forbedrede respons. 

EMA godkendte for nylig at øge behandling med cosentyx 300 mg fra hver fjerde uge til hver anden uge for patienter, der vejer under 90 kilo. Det skete på baggrund af subgruppeanalysen fra OPTIMIZE, hvor patienter havde udpræget god respons af optitrering. I det nye studie ser man desuden også forbedret PASI 90-respons hos patienter over 90 kg. 

Ingen behandlingseffekt

Modelberegningerne i det nye studie er foretaget ved en farmakinetisk analyse, der beskriver koncentrationen af secukinumab og PASI SCORE. Modellen er udviklet på baggrund af data fra 4.500 patienter fra tidligere fase II og III-studier, og herefter valideret på data fra de 730 patienter i det nye studie og i patientgrupper med en vægt over og under 90 kg. 

Modellen kunne forudsige, at der både blandt patienter med en vægt over og under 90 kg ses en øget forekomst af PASI 90 på omkring 10-15 procent i forbindelse med optitrering af behandlingen. Og studiet viste desuden at 15-20 procent flere patienter, der ikke havde behandlingseffekt efter 16 uger med dosering hver fjerde uge, opnåede PASI-90 ved uge 52 efter optitrering. 

 Se abstract nr. 474 fra studiet i abstractbogen fra EADV Spring Symposium 2022 her.