Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Stort europæisk studie dokumenterer økonomisk belastning ved AD

EADV: Bedre sygdomskontrol ved atopisk eksem (AD) vil spare både patienter og samfundet for store sociale og økonomiske omkostninger, viser stor europæisk real world-undersøgelse.

Jo sværere AD og des mere kløe og des større er de sociale og økonomiske konsekvenser for patient og samfund. Det tyder en ny undersøgelse blandt AD-patienter i 28 europæiske lande på. I alt 1.434 patienter fra 12 år og op, som er diagnosticeret med atopisk eksem og er kandidater til systemisk behandling, indgår i studiet.

Forskerne har analyseret patienternes selvrapporterede data vedrørende brug af sundhedsvæsenet (HCRU), personlige omkostninger til medicin per måned (OOPE) samt sygdommens betydning for patientens arbejde (WPAI), og de finder måske ikke overraskende, at sværhedsgraden af AD og kløe kan forbindes direkte til nedsat arbejdsevne, store personlige udgifter til medicin og øget brug af sundhedsvæsenet. Eksempelvis ser man, at patienter med moderat til svær AD rapporterer, at deres produktivitet på arbejdet er nedsat med henholdsvis 39 og 43 procent, og de har på grund af sygdom et fravær på henholdsvis 10 og 15 procent.

Moderat til svær kløe er i studiet forbundet med nedsat arbejdsproduktivitet med henholdsvis 34 og 48 procent, og kløe er desuden årsag til 10-13 procents fravær på arbejdet i de to grupper. Patienter med moderat til svær atopisk eksem havde desuden kontakt til sundhedsvæsenet to til tre gange mere i løbet af et halvt år end patienter med mild AD, op personlige omkostninger til medicin på hvad der svarer til en til 100 til 1.300 kroner om måneden. 

Kosteffektivitet

Ifølge forskerne vil data fra studiet kunne bruges til at beregne kosteffektivitet ved nye behandlinger til atopisk eksem. 

Deltagere i studiet er patienter fra MEASURE UP-studierne, hvor de har modtaget behandling med Rinvoq (upadacitinib). I forbindelse med dette studie angiver størstedelen at have moderate til svære hudgener (64,6 procent ud af i alt 1.428 patienter) og 66,8 procent ud af 1.426 patienter angav at have moderat til svær kløe. 

Se abstract nr. 585 fra studiet i abstractbogen fra EADV Spring Symposium via linket her

EADV