Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

”Hver gang FDA forbyder et produkt på grund af et misvisende navn, produktets form eller indholdet, venter der et andet tilsvarende produkt i kulissen," siger Anders Løkke.

Opfølgere til E-cigaretter venter i kulissen

Professor Anders Løkke blev mest overrasket over oplysning om de mange Puff Bar-ansøgninger, FDA oversvømmes af, da han deltog i den nyligt afholdte American Thoracic Society (ATS) kongres.

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed har nemlig modtaget ikke færre end 26 millioner ansøgninger fra tobaksproducenter, der gerne vil have deres nyeste damp-produkter ud på markedet.

”På en ATS session drøftede man sammenhængen mellem tobak, E-cigaretter, Puff Bars, cannabis vapes mm. og forbrugernes lungehelbred. Samtidig blev det fortalt, at ud af de 26 millioner ansøgninger til godkendelse af et inhalationsprodukt, manglede FDA på daværende tidspunkt kun at gennemgå cirka én procent af ansøgningerne. Alligevel er der blot givet markedsføringstilladelser til 23 E-cigaretprodukter,” lyder det fra Anders Løkke, lungemediciner, dr. med. og overlæge på medicinsk afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle samt professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU.

Han fortsætter:

”Mængden af ansøgninger viser, hvad det er for et set-up, sundhedsmyndighederne er oppe imod, for der er gigantiske økonomiske interesser og rigtig, rigtig mange produkter at forholde sig til. En af de helt store udfordringer for myndighederne er, at fordi der er så mange penge i de her produkter, er firmaerne bag E-cigaretter, Puff Bar mm. hurtige til at omstille sig ved et eventuelt afslag fra FDA.”

Forventer man, at de relative få godkendelser er et tegn på, at der ikke er et omfattende udvalg af tilgængelige produkter, som forbrugerne kan suge ned i lungevævet, kan man ifølge Anders Løkke godt tro om igen.

Cannabis venter i kulissen

Efter det er blevet alment kendt, at tobak er sundhedsskadeligt, er E-cigaretterne kommet til, og sidenhen er engangsdamperne Puff Bars blevet introduceret på markedet  for blot at blive forbudt af FDA igen i 2020 på grund af en mangelfuld salgstilladelse. Hurtigt blev indholdet i Puff Bars ændret fra naturligt nikotin til en syntetisk nikotinformel, således af de igen er blevet tilgængelige. Desuden er produkter som 7 Daze, Elf Bars og Lost Vape også sendt ud til forbrugerne  alle i en lidt anden form og med et anderledes navn, men grundlæggende er det ifølge Anders Løkke samme slags vare.

”Hver gang FDA forbyder et produkt på grund af et misvisende navn, produktets form eller indholdet, venter der et andet tilsvarende produkt i kulissen. Målgruppen er gerne det yngre publikum, der bliver lokket med velduftende og velsmagende tilsætningsstoffer, ligesom salget i højt grad målrettes de unge med smarte navne som eksempelvis O.M.G (Orange, Mango, Guava), der taler direkte ind i målgruppens kommunikationsform,” siger Anders Løkke og peger på, at der også på sessionen blev talt om produkter, som indeholder kunstig mentol, melatonin og B12-vitamin.

”Man er ganske enkelt begyndt at sælge produkterne på, at de er ”sunde”. Så kan man tage en Puff Bar med melatonin inden sengetid for at sove godt, eller huske at få sin B12-vitamin med et sug eller to. Denne form for Puff Bars hedder alle noget med health [helbred] i navnet, på trods af at de på ingen måde er sundhedsfremmende,” lyder det fra professoren, der også er betænkelig ved udsigten til Puff Bars indeholdende cannabis.

”Næste skud på Puff Bar stammen menes ifølge kolleger på ATS at indeholde cannabis. Forskellige tobaksfirmaer har hver især investeret adskillige milliarder dollars i udviklingen af medicinsk cannabis og har købt inhalatorer, som de kan fylde det på. Derfor forventes det næste, der bliver tilbudt forbrugerne, at være Puff Bars med cannabis. Det er yderst påfaldende, at disse produkter kommer stort set samtidigt med, at man i Europa og USA er begyndt at diskutere, om man bør legalisere brug af cannabis under påskud af, at det vil sænke kriminaliteten,” lyder det fra overlægen.

Bevisbyrden burde ligge hos producenten

Samtidigt er Anders Løkke frustreret over den manglende bevisførelse fra damp-producenternes side.

”Det handler om, at firmaerne bag de her produkter burde vise, at det at dampe er uproblematisk, frem for at sundhedsmyndigheder skal bevise, at det rent faktisk er sundhedsskadeligt at benytte e-cigaretter, Puff Bars mm.,” pointerer overlægen. Han peger på, at man i forbindelse med dampning ofte ser den omvendte logik i forhold til bevisførelse i den brede offentlighed.

”Når det eksempelvis er en pille, der skal sælges, havde producenten ikke kunnet sende den på gaden, uden at dens bivirkningsprofil var grundigt undersøgt, ligesom dens effekt skulle analyseres og vises. Men sådan er det ikke i forhold til vaping på trods af, at stort set alt det, vi mennesker suger ned i lungerne, per definition er skadeligt. Derfor, mener jeg, at det burde være op til producenterne at vise, at det ikke er skadeligt for helbredet at dampe,” siger Anders Løkke.