Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Medicinrådet fastholder anbefaling af Revestive til behandling af korttarmssyndrom

Udvalgte patienter med korttarmssyndrom kan stadig få behandling med glucagon-like peptide-2 (GLP-2)-agonisten Revestive (teduglutid), efter at Medicinrådet har besluttet at fastholde anbefalingen.

Da Medicinrådet for to år siden anbefalede teduglutid til behandling af korttarmssyndrom, blev det samtidig besluttet, at rådet inden for to år skulle tage stilling til, om anbefalingen fortsat skulle gælde.

Og det skal den, har Medicinrådet netop vedtaget.

Medicinrådet anbefaling kommer dog fortsat med en del forbehold.

”Medicinrådet anbefaler teduglutid til behandling af udvalgte patienter med korttarmssyndrom, hvor det kan forventes, at behandlingen kan medføre, at patienterne kan ophøre med parenteral ernæring og væske (hjemmeparenteral støtte) eller opnå en væsentlig reduktion i deres behov,” skriver Medicinrådet, som har udarbejdet detaljerede kriterier for patientudvælgelse og vurdering af lægemidlets effekt.

Dyr behandling

Palle Bekker Jeppesen, cheflæge på Rigshospitalets Afdeling for Tarmsvigt og Leversygdomme, udtalte sig til Medicinsk Tidsskrift i forbindelse med anbefalingen for to år siden. Han mente, at maksimalt 50 danske patienter med korttarmssyndrom ville få gavn af behandlingen ud fra de stramme udvælgelseskriterier, som Medicinrådet havde fastlagt. Han mente samtidig, at det ville blive en dyr omgang.

”Vi kan ikke bare skrive en recept og sende patienterne hjem. Behandlingen kræver en meget individualiseret tilgang, og det bliver dyrt for sundhedsvæsenet. Vi er nødt til at ansætte medarbejdere til at stå for denne behandling, dels for at sikre, at de rigtige patienter får behandlingen, dels for at følge op på, at vi gør det rigtigt. Rammerne er stramme, og det er dyrt, men godt for de patienter, som får adgang til behandlingen,” sagde Palle Bekker Jeppesen, som gennem de sidste 20 år har ledet forskningen i teduglutid som principal investigator på de forsøg, der danner grundlag for anbefalingen.

Teduglutid fungerer ved at aktivere GLP-2-receptorerne, som hovedsageligt findes i tarmen. Det medfører nedsat tarmmotilitet, nedsat overproduktion af mavesyre og galde, øget blodtilførsel til tarmen, øget vækst af tarmceller og et øget overfladeareal af tarmtrevlerne, hvilket samlet fører til et øget optag af næringsstoffer gennem tarmslimhinden.

Effekten er dokumenteret i flere forsøg, hvoraf det væsentligste er fase III-forsøget STEPS, hvor 86 patienter med korttarmssyndrom og tarmsvigt blev randomiseret 1:1 til enten teduglutid eller placebo. Det primære endepunkt var en reduktion i parenteral støtte på mindst 20 procent, og det opnåede klart flest i teduglutidgruppen (63 procent) sammenlignet med placebogruppen (30 procent).