Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Psykedeliske stoffer kan få en stor rolle i psykiatrisk behandling

Psykedeliske medikamenter har en effekt i forhold til  behandling af især PTSD, depression og angst.

Det viser en amerikansk metaanalyse, der har set på en potentialet i forskellige psykedeliske stoffer, som har været genstand for forskningsprojekter. 

F.eks. har MDMA – også kaldet ecstasy – vist sig effektivt især til kronisk PTSD, mens psilocybin fra svampe hjælper markant i behandling af ​​depression og kræftrelateret angst. Andre foreløbige resultater antyder, at det hallucinogene lægemiddel LSD og et plantebaseret bryg, kaldet ayahuasca, også kan være effektive til behandling af psykiatriske lidelser.

Randomiserede kliniske studier støtter især brugen af MDMA og psilocybin, som af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, er rubriceret som såkaldte ’breakthrough therapies’ for hhv. PTSD og behandlingsresistent depression. I forhold til LSD og Ayahuasca er der tale om mere foreløbige observationsstudier, men evidensen tyder også her på gode effekter.

Før FDA og andre myndigheder vil godkende lægemidler indeholdende nogen af disse stoffer til brug i psykiatrien, skal der dog flere solide studier til. Ikke mindst ift. potentialet for misbrug af sådanne lægemidler.

I kommentarer til metaanalysen, som er offentliggjort i American Journal of Psychiatry, lyder det fra flere eksperter, at de ser et stort og lovende potentiale for fremtidige lægemidler i denne kategori. Flere spår et nyt behandlingsparadigme ved hjælp af helt nye mekanismer, som de siger.

 

10 highlights fra den corona-aflyste amerikanske dermatologiske kongres

Atopisk eksem hos børn og voksne, kuldeallergi og stafylokok aureus hører fortsat til blandt de kliniske udfordringer i de dermatologiske klinikker fremgår det af blandt andet abstracts fra den COVID-19-aflyste kongres, American Academy og Allergy, Astma og Immunology 2020 (AAAAI).

Sammenhæng mellem hudsygdom og IBD

Der ser ud til at være en forbindelse mellem hudlidelsen hidradenitis suppurativa (HS) og de inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) Crohns og colitis.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter