PLO får alligevel plads i klynge-udvalg: Nu handler det om samarbejde, ikke økonomi
De praktiserende læger kommer alligevel med til bordet, når sundhedsklyngerne skal drives omkring hvert af landets 21 akuthospitaler.
Det fremgår af et lovforslag, regeringen har fremsat.
Almen praksis har fået plads både i det regionalt tværgående sundhedssamarbejdsudvalg og i sundhedsklyngernes politiske niveau, lyder det fra Sundhedsministeriet.
PLO mener, at deres indtræden i arbejdet kan være med til at afhjælpe silodannelse:
"Vi vil fokusere på at varetage patienternes tarv således, at færrest muligt tabes mellem to stole i samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og almen praksis. Vi vil have et fagligt fokus, hvor det gælder om at sikre bedst muligt samarbejde mellem sektorerne til gavn for patienterne," lyder det fra PLO-formand Jørgen Skadborg.
"I sundhedsklyngerne vil vi således have fokus på samarbejdet, mens eventuelle økonomiske forhold må drøftes og aftales i andre fora," lover formanden også.
Ikke med i version 1.0
PLO har længe bakket op om tankerne om sundhedsfællesskaber eller sundhedsklynger. Også derfor vakte det ængstelse i forbundet, da sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) sendte det oprindelig lovforslag i høring 18. januar. Her var PLO ikke repræsenteret, og det kaldte de fem PLO-lokalformænd i et debatindlæg i Altinget "uforståeligt og meget bekymrende".
"Er vi læger ikke med til at tage ejerskab over arbejdet i klyngerne, så kan vi tillade os at sige nej og tage en høj pris for noget, vi ikke synes er interessant," advarede tidligere PLO-formand Christian Freitag til Dagens Medicin.
Opstanden fra centrale PLO-folk er tilsyneladende blevet hørt i de rum, hvor sundhedsklyngerne bliver udruget. De nye sundhedsklynger vil både have et fagligt og et politisk niveau og indeholde repræsentanter fra region, kommuner - og altså også almen praksis.
Regeringen foreslår fem overordnede sundhedssamarbejdsudvalg etableret – ét i hver region – som står for at koordinere og sætte retningen for arbejdet i sundhedsklyngerne. Det indebærer ifølge Sundhedsministeriet en forenkling i hver region i forhold til i dag, da de eksisterende sundhedskoordinationsudvalg og praksisplanudvalg bliver slået sammen til et nyt sundhedssamarbejdsudvalg. Og her har PLO altså tilkæmpet sig en plads, efter i version 1.0 at have været sat uden for.
"Sundhedsklyngerne skal sikre et forpligtende samarbejde på tværs af sektorer og føre til bedre sammenhæng og tryghed for patienten. De er en vigtig del af vores udspil til en samlet sundhedsreform og danner fundamentet for de forandringer, vi skal skabe i vores sundhedsvæsen," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.)
Der er prioriteret 80 mio. kr. som anvendes af hhv. regioner og kommuner i 2022 til opstart af sundhedsklyngernes arbejde. Allerede i 2018 præsenterede daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) i sin åbningstale til Folketinget idéen om 21 sundhedsfællesskaber eller sundhedsklynger.