
Over 50 praktiserende læger fra hovedstaden har meldt sig til 1813
Over 50 praktiserende læger har meldt sig til at passe Akuttelefonen 1813 i spidsbelastningstidspunktet mellem 16 og 18.
Fra denne mandag har borgere i Region Hovedstaden igen haft mulighed for at få en praktiserende læge i røret, når de ringer angående akut sygdom sidst på eftermiddagen og efter egen læges lukketid. PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden har indgået en aftale, der omfatter praktiserende læger med ydernummer i Region Hovedstaden.
Praktiserende læge Søren Brix har været med til at forhandle den nye halvårlige projektaftale på plads. Han er den første af de praktiserende læger, der er kommet i gang med på ny at tage opkaldene fra regionens borgere i de kritiske timer mellem eftermiddag og aften.
"Nu har 1813 eksisteret i otte år, og det har ikke fungeret, folk sidder i timelange køer. Hvis regionen kommer med et tilbud, hvor vi kan have den primære kontakt med patienterne og ikke skal bruge tid på transport og sidde i storrumskontor, så er der en god forudsætning for en aftale. Det skal være kortere vagter, hjemmearbejde eller i egen klinik og med et ordentligt honorar," siger Søren Brix.
Lægerne honoreres for to timers effektiv tid med telefonvisitation og nødvendig efterbehandling herudover, hedder det i aftalen. Efterbehandlingen varetages af den enkelte læge og kan indeholde opgaver som journalføring, henvisninger, udstedelse af recepter og opfølgende dialog med samarbejdspartnere.
Honoraret beskriver Søren Brix som ”rimeligt nok” i aftalen, der løber indtil 31. december.
”Det kunne være bedre, men det var var dér, vi kunne mødes, det er på et niveau, der er sammenligneligt med arbejdet i Ukraine-klinikkerne.”
Med over 50 tilmeldte praktiserende læger indtil videre er der tydeligvis interesse for at tage de ekstra timer mellem 16 og 18, og derfor vurderer Søren Brix, at honoraret må være på et rimeligt niveau, og “at vi nok har fat i den lange ende.”
At sidde i 1813 er meget som at sidde i lægevagten for 10 år siden, oplever Søren Brix. Det er feber, ondt i ryggen, bekymrede småbørnsforældre i røret. ”Det er det, vi kender fra dagtimerne. Men der er lavet et mere simpelt dokumentationssystem, hvor man kun skal skrive i ét felt, så det er blevet meget, som vi gerne vil have det," siger Søren Brix, der præsenterer sig som praktiserende læge, når han får de storkøbenhavnske og nordsjællandske borgere igennem i røret.
Region Hovedstaden skal ikke presse citronen
Medicinsk Tidsskrift: Er det her en indledende dans med Region Hovedstaden inden et mere omfattende samarbejde?
"Det her er niveauet. Det kan godt være, vi tager en time eller to mere. Men vi vil også passe vores praksis næste dag kl. 8, så man skal ikke presse citronen for meget. Kolleger vil også gerne hjem og putte børn, spise aftensmad og få en god aften uden at være kørt helt ned. Men det kommer helt an på, hvad der bliver af efterspørgsel. Efter et års tid må vi evaluere," siger Søren Brix.
Han sporer en forandring i samarbejdet mellem PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden.
"Jeg tænker, regionen er rigtigt glade for det her. De ved godt, at 1813 ikke kører, og det er på ottende år, og de ved godt, at de ikke kan undvære os. De er trætte af at sige undskyld til deres vælgere, så de har ventet på det her længe. Spillet mellem regioner og PLO har fået en helt anden lyd og en helt ny indstilling. Det er dejligt, når ens speciale bliver opprioriteteret. Vi kan godt lide, at der bliver rakt en hånd ud," siger Søren Brix.
Han tilføjer, at 1813 har været ”kolossalt dyrt” for borgerne, og rundt regnet har givet praktiserende læger 10-15 procent mere arbejde, der er blevet skubbet fra lægevagten og over i dagtimerne, jf. en udregning lavet af PLO på et tidligere tidspunkt.