Forskere vil granske kommunikationen i lægevagten
Et nyt forskningsprojekt skal belyse, hvad der går galt, når visse patienter over telefonen til lægevagten bliver henvist til behandling på et for lavt niveau.
Bevillingen er givet til en gruppe forskere ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus med psykolog og seniorforsker Anette Fischer Pedersen i spidsen.
”Vi vil gerne afklare, om mangelfuld kommunikation mellem læge og patient kan betyde, at patienten ikke bliver visiteret til den optimale behandling i lægevagten,” siger Anette Fischer Pedersen.
Et særligt fokus vil blive rettet mod kommunikationen mellem læge og patient og eventuelt pårørende. Beskriver patienten sine symptomer for upræcist? Udtrykker patienten bekymringer, som lægen overhører?
Skal gennemlytte 1.900 cases
Forskerne vil bruge registre til at identificere patienter, som i dagene efter en opringning til lægevagten, er registreret med en såkaldt ’suboptimal hændelse’ – altså er visiteret til en utilstrækkelig behandling. Derudover vil et ekspertpanel gennemlytte kommunikationen mellem læge og patient i 1.900 udvalgte cases på baggrund af et valideret scoringsredskab.
”Den nye bevilling vil give området et stort løft. Lægevagten er presset af mangel på læger og mange opkald, så hvis vi kan få mere viden om, hvordan vi kan minimere fejlvisitation, vil det gavne rigtig mange,” siger Anette Fischer Pedersen.
Sygeforsikringen ”danmark” har givet en bevilling på knap 6,5 millioner kroner til det treårige projekt.