
Formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen Bo Libergren (V) og formand for PLO-Syddanmark Birgitte Ries Møller præsenterer sammen med deres forhandlingskreds den nye lægevagtsaftale for Region Syddanmark. Foto: Region Syddanmark
Opsigtsvækkende ændringer i ny lægevagtsaftale i Region Syddanmark
Torsdag eftermiddag præsenterede Region Syddanmark og Praktiserende Lægers Organisation en ny aftale for lægevagten i regionen. Aftalen medfører blandt andet, at praktiserende læger fra næste år slipper for at tage tjansen om natten – til den tid skal regionen selv skal bemande lægevagten.
På det punkt ligner aftalen den aftale, som PLO Midt og Region Midtjylland indgik for 10 dage siden, 9. januar. Den aftale sagde, at Region Midtjylland skal overtage lægevagten i tidsrummet 23-08 fra marts 2024. På samme måde betyder den nye aftale i Region Syddanmark, at Region Syddanmark skal overtage lægevagten i tidsrummet 23-08 fra februar 2024.
Resten af den nye aftale i Region Syddanmark træder dog allerede i kraft om knap et par uger, nemlig 1. februar 2023.
Arbejdsforholdene i lægevagten i flere regioner har længe været kritiseret af mange praktiserende læger, som anser ordningen for at være forældet. De var derfor skuffede, da det ikke lykkedes overenskomstens parter at modernisere lægevagten ved den seneste overenskomst fra sommeren 2021. I stedet blev opgaven lagt ud regionalt.
I Region Syddanmark har forhandlingerne stået på siden foråret 2022, og det har været et tumultarisk forløb. 1. april 2022 opsagde PLO-Syddanmark således lægevagtsaftalen med regionen, så aftalen udløb 1. oktober 2022, og undervejs har PLO desuden ændret i måden, som lægevagten drives på, blandt andet ved at reducere antallet af konsultationssteder. Regionernes Lønnings-og Takstnævn (RLTN) forberedte sig endda på at trække PLO Syd i retten, fordi de ikke leverede den lægevagtsordning, som var aftalt. Så sent som i november forlød det, at forhandlingerne var brudt helt sammen.
Aftalen
Men nu er der endelig enighed, og den nye aftale betyder, at praktiserende læger fremover skal bemande lægevagter i 16 byer. Det drejer sig om Odense, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Vejle, Sønderborg, Svendborg, Faaborg, Assens, Nyborg, Middelfart, Fredericia, Haderslev, Varde, Brørup og Rudkøbing.
Derudover skal Region Syddanmark bemande de to skadeklinikker i Grindsted og Tønder, som fremover inddrages som en del af lægevagten. Region Syddanmark vil desuden bemande konsultationen på Ærø Sygehus som hidtil.
Aftalen bliver 28 millioner dyrere om året end den gamle, selvom der i den gamle aftale var flere konsultationsadresser. Den nye aftale betyder nemlig, at konsultationerne i Ribe, Fanø og Ringe lukker permanent.
PLO har ikke lagt skjul på i forhandlingerne, at man har ønsket at bemande endnu færre konsultationer, for det relativt høje antal er ikke fagligt velbegrundet, mener lægerne. Men Birgitte Ries Møller, PLO Syds formand, er nu godt tilfreds, efter at den nye aftale er kommet i hus.
"Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at nå til enighed om en aftale, der moderniserer og fremtidssikrer en lægevagt af høj faglig kvalitet i vores region. Det frigiver vigtige lægeressourcer, at regionen overtager ansvaret for lægevagten om natten, og det, tror jeg, vil komme alle borgere i Region Syddanmark til gavn," siger hun.
Lægerne aflastes
Aftalen indeholder også en række tiltag, som skal aflaste nogle af lægevagtens opgaver, så lægerne kan bruge mest mulig tid på at tilse patienter. Regionen vil blandt andet stille hjælpepersonale til rådighed for lægevagten, som skal hjælpe med undersøgelser som for eksempel halspodninger eller urinundersøgelser, rense sår og måle vitale parametre, før patienten kommer ind til lægen. Det sikrer, at ingen vagtlæger kommer til at sidde alene med patienter på de små konsultationer.
Hjælpepersonalet skal også hjælpe patienterne, for eksempel ved behov for indlæggelse.
Som en del af aftalen vil der også blive indført en akutknap, som gør det muligt for borgere med akut behov for lægehjælp at komme foran i telefonkøen og dermed komme igennem til vagtlægen før andre.
"Det har stor betydning for borgerne i Syddanmark, at de har et trygt og tilgængeligt lægevagttilbud, når de har brug for det. Derfor er jeg glad for, at vi har indgået en aftale, som tilbyder konsultationer lokalt i regionen og udnytter lægevagtens ressourcer bedst muligt, og at det fortsat er de praktiserende læger, som driver lægevagten," sige formanden for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen, Bo Libergren (V).
Lægevagtsaftalen forudsætter endelig godkendelse i regionsrådet.