Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Regionernes Lønnings- og Takstnævn og PLO har indgået en etårig overenskomst, og selvom den først gælder fra 2025, er der aftalt et økonomiløft allerede for 2024. Aftalen afsætter i alt 60 millioner kroner i 2025 til at prioritere en bedre lægedækning, bl.a. for at gøre plads i økonomien til 75 ekstra læger. "Midlerne kan for eksempel gå til at forbedre praktiske forhold for almene medicinere, der gerne vil arbejde som praktiserende læger i områder med lægemangel," siger næstformand Bo Libergren.

Regionerne: Ny overenskomst giver praktiserende læger betragteligt økonomiløft

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) er blevet enige om en etårig fornyelse af overenskomsten om almen praksis. Aftalen løber kun over et år, da man afventer regeringens sundhedsreform. Aftalen indeholder blandt andet det, som regionerne kalder "et betragteligt økonomiløft" allerede i år.

Regionernes Lønnings- og Takstnævn og PLO har indgået en etårig overenskomst, og selvom den først gælder fra 2025, er der aftalt et økonomiløft allerede for 2024. Økonomiløftet i 2024 sker helt ekstraordinært som følge af mere arbejde med fedmemidlet Wegovy, ADHD-patienter og blodprøvetagning, og fordi st. bededag ikke længere er en fridag, hvilket betyder, at praktiserende læger skal holde åbent denne dag. Almen praksis kompenseres også for et højere antal gruppe 1-sikrede end vente. I alt sikres landets cirka 3.500 praktiserende læger en realvækst i 2024 på i alt 146,7 millioner kroner.

Aftalen giver i 2025 et løft på 137,6 millioner kroner. I alt sikrer aftalen altså de praktiserende læger en varig merøkonomi på 284,3 millioner kroner.

Bedre lægedækning

Aftalen indeholder elementer, som samlet set skal bidrage til en bedre lægedækning. Blandt andet afsættes der midler til en forøgelse af kronikerhonoraret for praktiserende læger i lægedækningstruede områder, og der afsættes en særlig pulje til rekrutteringsforsøg i områder med dårlig lægedækning. Aftalen afsætter i alt 60 millioner kroner i 2025 til at prioritere en bedre lægedækning, bl.a. for at gøre plads i økonomien til 75 ekstra læger.

"Midlerne kan for eksempel gå til at forbedre praktiske forhold for almene medicinere, der gerne vil arbejde som praktiserende læger i områder med lægemangel. Det kan handle om transport eller lokaler, som regionerne nu får mulighed for at hjælpe med via den pulje til lokale initiativer, som den nye overenskomst åbner mulighed for," siger næstformand for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner, Bo Libergren.

PLO’s formand Jørgen Skadborg siger, at han er glad for, at parterne med aftalen tager skridt, der kan medvirke til at gøre det mere attraktivt at være læge de steder i landet, hvor behandlingsbehovene er størst, og lægedækningen er dårligst.

"Men jeg vil gerne understrege, at alle problemer med lægedækning dermed så langt fra er løst. Der er fortsat behov for markante politiske tiltag, herunder ikke mindst, at der uddannes flere speciallæger i almen medicin,” siger PLO’s formand Jørgen Skadborg.

Fast tilknyttede læger på botilbud

Det indgår også i den etårige aftale, at der etableres en ordning med faste læger på botilbud for borgere med fysisk eller psykisk handicap. Det glæder PLO-formanden:

”Vi har rigtig gode erfaringer med ordningen med faste læger på plejecentre, som nu er udbredt til stort set hele landet, og jeg er glad for, at vi nu begynder at etablere faste læger også på botilbud. Det vil styrke samarbejdet mellem almen praksis og kommunerne og give en bedre hjælp til nogle af de mest udsatte borgere i vores samfund og dermed bidrage til større lighed i sundhed”, siger Jørgen Skadborg. 

Bedre adgang til journalnotater

Det er desuden aftalt, at journalnotater i fremtiden skal deles, så patienten selv og andre relevante sundhedspersoner kan læse journalnotater, som den praktiserende læge har skrevet.

Journalnotaterne vil således være tilgængelig på både MinLæge-appen og på sundhed.dk inden udgangen af 2026. Med den aftale vil patienten i fremtiden få et langt større indblik i eget forløb. Det vil desuden sikre, at relevante sundheds-professionelle har de nødvendige oplysninger ved hånden i behandlingen. 

Udskyder initiativer

Undervejs i forhandlingerne har også andre temaer været i spil, herunder endnu flere initiativer for at styrke lægedækningen og en forenkling af honorarsystemet. Parterne har dog aftalt at udskyde disse initiativer set i lyset af, at regeringen inden længe ventes at fremsætte et forslag til en sundhedsreform. Det er også en del af baggrunden for, at aftalen blot er etårig.

 ”Sundhedsstrukturkommissionen har fremlagt en række gode tanker i sit kapitel om almen praksis, og PLO ser frem til en konstruktiv dialog om, hvordan vi kan komme i gang med at styrke og udvikle almen praksis yderligere til glæde for patienterne,” siger Jørgen Skadborg.

 

 

FAKTA

  • Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og PLO er blevet enige om en etårig fornyelse af overenskomsten om almen praksis, der kaldes Aftale25.
  • Med Aftale25 tilføres almen praksis en samlet merøkonomi på 431 mio. kroner. Det sker ved, at økonomien for almen praksis hæves med 146,7 millioner kroner i 2024 og med yderligere 137,6 millioner kroner i 2025.
  • Der afsættes 60 millioner kroner til indsatser for bedre lægedækning i områder, hvor manglen på praktiserende læger er størst. Det er blandt andet midler, der styrker kapacitet og tid til patienter med KOL og/eller type 2-diabetes.
  • Ligesom der i dag er fasttilknyttede læger på plejecentre, indfører Aftale25 fast tilknyttede læger på bosteder for personer med fysisk eller psykisk handicap.