Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

”Det er en fornuftig aftale. Den håndterer nogle udfordringer, som der er lige nu i sektoren.  Men aftalen kommer, mens vi afventer større ting fra regeringen. Derfor er det fornuftigt med en etårig aftale,” siger Jørgen Skadborg.

PLO-formand om fornuftig overenskomstaftale: Tilsvarende løft ikke set før

OK25 er et fornuftigt stykke vedligeholdelse, mens vi venter på større reformer, mener PLO-formand Jørgen Skadborg. ”Jeg tror overvejende, at medlemmerne vil blive glade for, at de med den her aftale kan få lov til at passe deres arbejde uden at skulle indskrænke på kunstig vis," siger han.

“Fornuftigt."

Ordet falder flere gange fra PLO-formand Jørgen Skadborg, når han skal omtale den nye overenskomstaftale, der i dag er blevet offentliggjort af PLO og RTLN.

”Det er en fornuftig aftale. Den håndterer nogle udfordringer, som der er lige nu i sektoren.  Men aftalen kommer, mens vi afventer større ting fra regeringen. Derfor er det fornuftigt med en etårig aftale.”

Også om det økonomiske løft, der er til stede i aftalen, bruger PLO-formanden ordvalget ”fornuftigt”.

I alt sikres landets praktiserende læger en realvækst i 2024 på i alt 146,7 millioner kroner. Aftalen giver i 2025 et løft på 137,6 millioner kroner. I alt sikrer aftalen altså de praktiserende læger en varig merøkonomi på 284,3 millioner kroner.

”Det svarer til udviklingen i sektoren. Og vi har ikke set så stort et løft i en tilsvarende aftale. Det udstiller problemet med treårige aftaler: De forudsiger ikke en krig i Ukraine, de forudser ikke Wegovy, eller at almen praksis pludselig tager blodprøver for 100 millioner kroner om året. Derfor giver det på sin vis mening med en etårig aftale. Det muliggør noget, der er tættere på en live-opfølgning af tingenes gang,” siger PLO-formanden.

Jørgen Skadborg ønsker ikke at kommentere på indholdet af forhandlingerne: Hvad der har været sværest, eller hvad der har taget mest tid i forhandlingslokalet. Nu afventer han at høre medlemmernes mening om aftalen til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde, der finder sted om 14 dage.

”Jeg tror overvejende, at medlemmerne vil blive glade for, at de med den her aftale kan få lov til at passe deres arbejde uden at skulle indskrænke på kunstig vis, som vi måtte bede dem om sidste år. Det har været et gennemgående ønske hos mange af dem, jeg har talt med,” siger Jørgen Skadborg.

At arbejde i skyggen fra Sundhedsstrukturkommissionen og en nær sundhedsreform har for Jørgen Skadborg at se gjort forhandlingerne mellem PLO og RTLN nemmere.

”Det har forenklet processen. Det er velkendt, at jeg er fortaler for en alvorlig reform af honorarstrukturen. Men det ville ikke give mening at drøfte her og nu. Det her er mere en vedligeholdelse, hvor man har rettet nogle småfejl. At lave en egentlig reform er en meget sværere øvelse.”

Hvis aftalen stemmes hjem, træder den i kraft 1. januar 2025.

Praktiserende læge: Ikke nyskabende, men ok

PLO-læge Kim Agerholm Brogaard glæder sig over overenskomstaftalen, uden at han er euforisk af den grund. 

”Det er ikke en nyskabende overenskomst, der får os praktiserende læger til at stå med hænderne over hovedet. Men jeg forstår fint, at den næppe kunne være udformet anderledes, så tæt op ad en stor sundhedsreform fra regeringens side,” siger Kim Agerholm Brogaard. Han tilføjer, at det er positivt, at man fastholder, at praktiserende læger ikke skal påtage sig nye opgaver, lige ud over en aftale omkring faste bostedslæger.

”Det bakker jeg op om. Det glæder mig også, at man har fokus på at prioritere lægedækningstruede områder,” tilføjer den praktiserende læge fra Aabenraa.

 

 

FAKTA

  • Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og PLO er blevet enige om en etårig fornyelse af overenskomsten om almen praksis, der kaldes Aftale25.
  • Med Aftale25 tilføres almen praksis en samlet merøkonomi på 431 mio. kroner. Det sker ved, at økonomien for almen praksis hæves med 146,7 millioner kroner i 2024 og med yderligere 137,6 millioner kroner i 2025.
  • Der afsættes 60 millioner kroner til indsatser for bedre lægedækning i områder, hvor manglen på praktiserende læger er størst. Det er blandt andet midler, der styrker kapacitet og tid til patienter med KOL og/eller type 2-diabetes.
  • Ligesom der i dag er fasttilknyttede læger på plejecentre, indfører Aftale25 fast tilknyttede læger på bosteder for personer med fysisk eller psykisk handicap.