Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

"Vi har sagt de her ting længe, men det er dejligt nu at blive hørt. At det ikke er et spørgsmål om, at vi er for pylrede her i Region Sjælland, men at vi simpelthen ikke har de samme muligheder som i Region Hovedstaden . Derfor synes jeg, at det er positivt, at man nu vil sætte fokus på det tværsektorielle samarbejde og den dimensionering, som vi i PLO-Sjælland længe har efterspurgt," siger Camilla Høegh-Guldberg.

Formanden for PLO-Sjælland: Endelig er vi blevet hørt

Camilla Høegh-Guldberg har længe været omrejsende i de budskaber, som Sophie Løhde gennemgik på dagens pressemøde om den historiske sundhedsreform. Derfor tager hun nyheden om en sjællandsk storregion med oprejst pande og en fornemmelse af, at hendes budskab, endelig, er nået igennem.

Når nationale politikere fremfører nogle tal, betyder det ofte, at der er sat nogle mål for forandring, mener praktiserende læge Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO-Sjælland.

Derfor glædede det hende at høre Sophie Løhde (Venstre) gennemgå nogle hårde tal om Region Sjælland på dagens pressemøde om sundhedsreformen i Statsministeriets spejlsal.

Der er 50 procent flere speciallæger per indbygger i Region Hovedstaden end i Region Sjælland, lød et af nedslagene fra sundheds- og indenrigsministeren. Der er også over dobbelt så mange røntgenlæger på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital som i hele Region Sjælland tilsammen, lød et andet faktum, der blev fremført på de bonede gulve.  

”De her facts har vi nævnt både til interne konferencer med regionen, på Folkemødet, og professor, sundhedsøkonom Jakob Kjellberg har også turneret med lignende tal. Så vi har sagt de her ting længe, men det er dejligt nu at blive hørt. At det ikke er et spørgsmål om, at vi er for pylrede her i Region Sjælland, men at vi simpelthen ikke har de samme muligheder som i Region Hovedstaden . Derfor synes jeg, at det er positivt, at man nu vil sætte fokus på det tværsektorielle samarbejde og den dimensionering, som vi i PLO-Sjælland længe har efterspurgt.”

Lokalformanden modtager altså nyheden med oprejst pande, selvom hun endnu ikke helt har gennemskuet strukturen og den demokratiske muskel i de kommende 17 sundhedsråd.

”Hele processen omkring at integrere på tværs af sektorerne interesserer mig faktisk mere, end hvor mange regioner vi kommer til at være. Der bliver ikke kortere afstand mellem København og Nykøbing Falster, fordi man fjerner nogle streger på et kort”.

Camilla Høegh-Guldberg tilføjer, at hun har været forberedt på, at en ændring som denne ville komme på et tidspunkt.

”Jeg er ikke helt sikker på, hvornår det her skal træde i kraft, og jeg er i forvejen på valg til efteråret. Men jeg håber, jeg kan deltage i den kommende proces, så vi kan få sat mest muligt turbo under. For hvis vi får ressourcerne, kan vi i samarbejde med Region Sjælland selv rykke. Det er jo ikke sådan, at Region Hovedstaden bare skal komme og redde os, det er kun nok os, der har indsigterne og løsningsforslag til dette område.”

Hun fortsætter:

”Flere ressourcer vil gøre en forskel for at understøtte rekruttering og udvikling men og jeg håber, at man vil vælge højeste fællesnævner i sammenlægningen: Tag bare 1818, som er lægevisiteret og fungerer ret godt. 1813 i Region Hovedstaden fungerer mindre godt.”

Medicinsk Tidsskrift: Skal du og Peder Reistad (PLO-formand i hovedstaden, red.) så have kampvalg om, hvem der skal være den nye formand i storregionen?

”Begge vores funktionsperioder når vist at udløbe, inden det her bliver aktuelt, som jeg har forstået det. Så der skal måske nye kræfter til, når vi når så langt. Men hvis Peder Reistad får posten, skal han da glæde sig til at få en masse nye handlekraftige og robuste praktiserende læger i sin del af organisationen. Dem skal han passe godt på,” siger PLO-lokalformanden. 

Heller ikke Helle Frandsen, der er praktiserende læge i Køge, har iført sig sørgebind i forbindelse med nyheden om Region Sjællands snarlige bortgang.

”Det er fantastisk med sammenlægning,” skriver hun i en mail til Medicinsk Tidsskrift.

”Det er for mig at se den eneste måde at løse den ulighed i sundhed, som findes i Region Sjælland.” 

 

 

Læs sundhedsudspillet her

 

 

FÅ OVERBLIKKET: Her er nogle af de vigtigste initiativer i regeringens sundhedsudspil

Lægereform:

  • 5.000 læger i almenmedicin: Målet er at have mindst 5.000 læger i almenmedicin i 2035, fordelt på tværs af landet, især i områder med dårlig lægedækning.
  • Flere uddannelsespladser: Øget optagelse på medicinstudier i Esbjerg, Aalborg, og Køge.
  • 45 procent flere læger: I det almenmedicinske tilbud på tværs af Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner i 2030.
  • Bedre fordeling af speciallæger: Uddannelse af flere speciallæger i almen medicin, psykiatri, geriatri samt børne- og ungdomspsykiatri.

Kronikerpakker og patientrettigheder:

  • Kronikerpakker for fem store sygdomme: Introduktion af kronikerpakker for KOL, type 2-diabetes, hjertesygdomme, kroniske lænderygsmerter og kompleks multisygdom.
  • Hurtig adgang til speciallæger: Indførelse af en ret til hurtig behandling hos praktiserende speciallæger som psykiatere og hudlæger.
  • Ret til digitale sundhedstilbud: Borgere får mulighed for at vælge digitale sundhedsløsninger.
  • Nye sundheds- og omsorgspladser uden egenbetaling: Sundhedspladser tilbydes uden omkostning for borgerne.

Behandling tættere på:

  • Hjemmebehandlingsteams: Regionale teams skal kunne tilbyde hjemmebehandling til ældre og sårbare borgere.
  • 3,5 milliarder kroner til lokale sundhedsinitiativer: Disse penge skal investeres i fysiske rammer for nye sundhedstilbud tæt på borgerne i perioden 2027-2031.

Ny struktur i sundhedsvæsenet:

  • Én samlet Region Østdanmark: Regeringen foreslår at reducere antallet af regioner fra fem til fire med én samlet Region Østdanmark.
  • 17 nye sundhedsråd: Disse råd skal sikre lokal forvaltning af sundhedsopgaver og drive omstillingen af det nære sundhedsvæsen.
  • Integration af psykiatrien: Psykiatrien skal integreres i det somatiske sygehusvæsen.
  • Nyt regionalt ansvar for sengepladser: Regionerne får fremover ansvar for sengepladser uden for hospitalerne, samt akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen.

Investeringer:

  • 24 milliarder kroner til modernisering af sygehuse over de næste 10 år, inklusive 2 milliarder til teknologi og bedre integration af digitale systemer. En ny national organisation, Digital Sundhed Danmark, vil blive etableret for at lette adgangen til relevante oplysninger og forbedre samarbejdet mellem sundhedspersonale om patienternes behandlingsforløb. Desuden vil regeringen oprette et nationalt center for sundhedsinnovation, der blandt andet skal styrke innovative sundhedsløsninger og understøtte lokale innovationsindsatser på tværs af sundhedsvæsenet. 

I fremtiden:

  • Ny folkesundhedslov: Denne lov vil styrke kommunernes arbejde med forebyggelse på tværs af sektorer.
  • Ændringer i kommunernes udligningssystem: Der lægges op til fremtidige justeringer i kommunernes udligningssystem.