
Jørgen Skadborg blev lørdag genvalgt som formand for Praktiserende Lægers Organisation og går nu ind i sin sidste periode.
Jørgen Skadborg genvalgt som PLO-formand: Vi står ved et vendepunkt
På PLO’s repræsentantskabsmøde i Aarhus lørdag blev Jørgen Skadborg genvalgt som formand for de praktiserende lægers organisation. Han var uden modkandidat og går nu ind i sin sidste periode, som ifølge vedtægterne løber i to år.
Jørgen Skadborg er 58 år og praktiserende læge i Billund. Han blev konstitueret som formand i 2020 og kort tid efter valgt. Siden er han blevet genvalgt i 2021 og 2023 – og nu altså for tredje gang. Ifølge PLO’s vedtægter kan han ikke genvælges igen efter den kommende periode.
PLO’s formand brugte sin tale på at sætte fokus på de forandringer, som sundhedsreformen fører med sig. Han fremhævede, at visionen med reformen er at styrke det nære sundhedsvæsen og give mere tid til de mest syge og sårbare patienter.
"Med sundhedsreformen har vi fået en vision, der skal styrke det nære sundhedsvæsen. En reform, der skal sikre alle borgere adgang til almenmedicinsk lægehjælp og give mere tid til de mest syge og sårbare patienter. Det er en vision, PLO har bidraget til at formulere," sagde han fra talerstolen.
Men han gjorde det også klart, at reformen samtidig fører til grundlæggende ændringer i rammerne for almen praksis. "Vi ser konturerne af en nedgradering eller delvis afmontering af aftalesystemet som omdrejningspunkt for udvikling af almen praksis – selvom der står det modsatte i reformaftalen på side 71."
Han pegede på, at PLO og de praktiserende læger må være parate til at tilpasse sig en ny virkelighed og tænke nyt: "Vi må se indad: Hvordan kan vi som praktiserende læger tilpasse os den nye virkelighed? Og hvordan skal PLO som organisation tilpasse og udvikle sig for at være den bedste støtte for sine medlemmer fremover?"
Ifølge Skadborg kræver fremtiden nytænkning – både i klinikdriften, i samarbejdet med andre aktører og i udviklingen af nye tilbud til borgerne. Han efterlyste samtidig større handlekraft og mere initiativ fra praksissektoren selv, når de politiske forhandlinger går i stå.
"Når forandringerne kommer, må det ikke længere være en refleks for PLO, at vores reaktion på et uambitiøst forhandlingsforløb er bitter resignation. Undtagelsen bliver nødt til at være hovedreglen: Hvis det offentlige ikke vil udviklingen, så må vi tage ansvaret for den selv."
Han nævnte blandt andet, at diabetespatienter burde kunne få målt langtidsblodsukker (HgbA1c) og få svaret samme dag – en mulighed, der endnu ikke er indført i praksis: "Det er helt urimeligt, at diabetespatienter ikke nyder godt af muligheden for at få svar på HgbA1c samme dag, som prøven tages, på trods af en national rammeaftale om emnet."
Praktiserende læger bekymrede
En ny medlemsundersøgelse viser samtidig, at mange praktiserende læger er bekymrede over reformens konsekvenser. "Hele 32 procent af vores kolleger frygter, at sundhedsreformen vil få negative konsekvenser for almen praksis. Kun 21 procent vurderer konsekvenserne som positive, mens hele 46 procent enten er neutrale eller endnu ikke ved, hvad de skal mene om reformen."
På den baggrund opfordrede Skadborg til sammenhold i organisationen og til at bruge fællesskabet aktivt: "PLO har altid stået stærkest, når vi står sammen og taler med én fælles stemme. Jeg vil derfor opfordre til, at vi bruger PLO’s fællesskab aktivt."
Han afsluttede sin tale med en tydelig markering af, at én ting ikke må forandres – nemlig værdigrundlaget i almen praksis: "Vi er her for patienterne – for at give hver eneste patient tryghed, kontinuitet og behandling af høj kvalitet i deres nærområde. Det må aldrig ændre sig. Og ingen kan tage disse kerneværdier fra os, hvis vi værner om dem og samtidig fornyer os."