Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Dårlig prognose for diabetespatienter med inficerede fodsår

Prognosen for personer med inficeret diabetisk fodsår er værre end hidtil troet. Sårene hos mere end halvdelen af ​​patienterne i en ny undersøgelse fra University of Leeds helede ikke i løbet af et år - og en ud af syv måtte have amputeret en del af eller hele deres fod.

Fodsår er åbne sår, og findes hos omkring otte-10 procent af alle diabetespatienter.

Forskeren fra University of Leeds satte sig for at undersøge udfaldet for personer med inficerede diabetiske fodsår og resultaterne understreger behovet for, at personer med risiko for fodsår skal overvåges nøje.

Forskerne sporede 299 mennesker, der havde opsøgt en diabetisk klinik med et inficeret fodsår. Patienterne blev fulgt op til et år senere.

Efter et år havde en ud af syv personer (17,4 procent) fået en del af eller hele deres fod amputeret. Blandt de andre var sårene hos mindre end halvdelen (45,5 procent) helet. Forskerne siger, at resultaterne er værre end tidligere antaget - en konklusion baseret på en mere præcis statistisk analyse af omfanget af problemet.

"Fodsår er en meget ubehagelig tilstand, de er smertefulde og svækker en. Mennesker med fodsår har begrænset mobilitet, og det medfører en lang række andre risikofaktorer - som fedme og hjertesygdom," siger professor Nelson, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Diabetic Medicine.

"Det centrale punkt er, at folk skal tilses hurtigt, hvis et sår begynder at opstå - det giver sundhedspersonalet den største chance for at forsøge at behandle tilstanden."

"Resultaterne af vores undersøgelse er vigtige og bør hjælpe klinikere med at passe på patienter med diabetes for at identificere de mest udsatte for dårlige resultater, så vi kan se yde yderligere støtte," siger dr. Michael Backhouse, der er podiatrist og seniorforsker ved University of Leeds.

I Danmark lever over 4.000 diabetespatienter med at have fået amputeret en fod, mens over 20.000 har fodsår. I 2014 viste oplysninger til folketingets sundhedsudvalg at tæt på to diabetespatienter fik amputeret en fod dagligt.

Sårene udvikler sig, fordi diabetes ødelægger nerverne og blodkarrene i fødderne.

Sårene er kroniske, heles langsomt og er udsat for infektion, og det er infektion, som normalt fører til nogle af de alvorlige konsekvenser, som for eksempel amputationer.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift