Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Derfor har diabetespatienter mindre risiko for prostatakræft

Diabetespatienter har generelt en højere kræftrisiko, men det gælder ikke mænds risiko for prostatakræft.

Mænd med type 2-diabetes er mindre tilbøjelige til at udvikle prostatakræft end patienter uden diabetes, men bliver de ramt, så er dødeligheden dog højere.

Det understreger en ny undersøgelse fra det tyske Center for Diabetesforskning (DZD) fra Tübingen, der har påvist, at androgenreceptoren og de mitogene former af insulinreceptoren er mere aktive hos mænd med diabetes.

Dette kan forklare, hvorfor patienter med diabetes har en dårligere prognose, hvis de rammes af prostatakræft.

Forskergruppen analyserede for nylig dataene fra patienter, der havde fået fjernet deres prostata på grund af kræft. Som forventet var der færre patienter med diabetes end i befolkningen generelt. Imidlertid var prostatacancerpatienter med diabetes signifikant mere tilbøjelige til at have metastaser i lymfeknuderne. Desuden var andelen af ​​patienter, der har en meget høj risiko i henhold til NCCN-retningslinjerne signifikant højere blandt dem med diabetes.

Men hvordan er prostata carcinomer forskellige hos mænd med og uden diabetes? Hvad gør prostatakarcinom hos patienter med stofskiftesygdomme så aggressiv?

Forskerne undersøgte disse spørgsmål ved at analysere 70 tumorprøver fra patienter uden diabetes og 59 prøver fra patienter med type 2-diabetes.

Da mandlige kønshormoner (androgener) spiller en vigtig rolle i udviklingen af ​​prostatacancer, undersøgte forskerne androgen-signalkæden.

"Vi gennemførte en genekspressions analyse af nøgleproteiner og fandt ud af, at androgenreceptoren (AR) blev øget hos mænd med diabetes," siger dr. Martin Heni, som ledede undersøgelsen. Signalvejen medieret af AR var også stærkere aktiveret.

Forskerne identificerede også en anden forskel:

"Isoform As insulinreceptorer udtrykkes i stigende grad i prostata carcinomer hos patienter med diabetes," siger dr. Stefan Lutz, der er hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Molecular Metabolism and Endocrine Related Cancer.

Disse kan binde insulinlignende vækstfaktorer (IGF'er), hvilket bidrager til øget cellevækst og celledeling. Normalt udtrykker voksne hovedsageligt isoform B, som ikke binder IGF.

Hertil kommer, at patienter med diabetes også ændrer steroidbiosyntese i tumoren. Mindre beskyttende østrogenreceptorligander dannes.

Dette styrker endvidere androgen signalvejen i tumorer.

"Prostata carcinom hos mænd med type 2-diabetes har en dårligere prognose og skal derfor diagnosticeres og behandles tidligere og mere omfattende end prostatakræft hos nondiabetikere," siger professor Arnulf Stenzl, der er cheflæge ved Urologisk Institut for Tübingen Universitetshospital, som deltog i undersøgelsen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift