Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Eksperters kritik: Grotesk at der findes to vejledninger

Det kan mudre billedet for de praktiserende læger, når de skal træffe et behandlingsvalg baseret på flere forskellige behandlingsvejledninger, mener eksperter.

Der var én, der var to, der var tre. Rationel Farmakoterapi (IRF,) Dansk Endokrinologisk Selskab (DES) i samarbejde med Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) er i øjeblikket alle afsendere på behandlingsvejledninger, som praktiserende læger bruger som beslutningsstøtteredskab, når de skal vælge behandling til patienter med type 2-diabetes. Derudover har DSAM "Diabetesvejledning" på trapperne - en tredje behandlingsvejledning henvendt til de praktiserende læger, som skal i offentlig høring efter sommerferien. 

Men nu rejser eksperter kritik af, at der hverken nu eller fremover er ikke bare én, men flere behandlingsvejledninger, som de praktiserende læger skal forholde sig til, når de skal vælge behandling til deres patienter med type 2-diabetes.

Blandt kritikerne er Henrik Nedergaard, administrerende direktør, Diabetesforeningen, samt Annelli Sandbæk, professor og forskningsleder, Institut for Folkesundhed, Forskningsenheden for Almen Praksis og Institut for Folkesundhed, Almen Medicin, Aarhus Universitet. 

Hvorfor ikke bare en vejledning?

Annelli Sandbæk mener ikke, at det giver mening, at de praktiserende læger skal forholde sig til flere behandlingsvejledninger, fordi det kan være grobund for forvirring. 

”Hvorfor ikke bare en vejledning? Det er grotesk, at de praktiserende læger skal forholde sig til flere forskellige vejledninger. Det kan skabe forvirring, så den praktiserende læge får svært ved at tage en beslutning. Og det kan i værste fald betyde, at patienten ikke får den bedste behandling,” siger Annelli Sandbæk. 

Også Henrik Nedergaard er bekymret for, om de konkurrerende vejledninger i sidste ende kan resultere i, at patienterne får en dårligere behandling:

”De praktiserende læger skal styrkes og støttes til at kunne behandle mange flere patienter med type 2-diabetes. Det støtter Diabetesforeningen. En del af den nødvendige støtte til lægerne er netop en enkel og fuldstændig guide til behandling af type 2-diabetes og ikke flere konkurrerende vejledninger. Det er blot med til at mudre overblikket for den praktiserende læge - og dermed risikerer patienten en mindre optimal behandling,” siger Henrik Nedergaard.

Der skal være flere valgmuligheder i behandlingen af type 2-diabetes, så lægen i samråd med patienten kan træffe det bedste behandlingsvalg for den enkelte. Men det skal samtidig være overskueligt for lægen, og derfor er det problematisk med de mange behandlingsvejledninger, mener Henrik Nedergaard.

Dialog og samarbejde fremadrettet

Derfor efterspørger både Annelli Sandbæk og Henrik Nedergaard, at myndighederne går ind og tager ansvar for, at der udarbejdes én samlet behandlingsvejledning.

"Myndighederne skal tage ansvar og forsyne de praktiserende læger med én sammenhængende guide til behandling af type 2-diabetes, der omfatter alle aspekter af diabetesbehandlingen, både medicinsk og livsstilsmæssigt,” siger Henrik Nedergaard.

 Annelli Sandbæk mener, at Sundhedsstyrelsen skal lave aftaler og gå i dialog med de andre vejledende instanser om at lave ét sæt fælles behandlingsvejledninger, som de praktiserende læger kan forholde sig til uden at tabe overblikket.