Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Vægttab før puberteten reducerer diabetesrisiko markant

Børn og unge, som får styr på vægten før de når puberteten, kan undgå en forhøjet risiko for type 2-diabetes. Det viser et nyt studie fra SUND og Region Hovedstaden.

Ifølge undersøgelsen kan drenge med overvægt reducere risikoen for type 2-diabetes, hvis de taber sig, før de når puberteten. Studier, der er lavet forud for dette, har været for små til at kunne svare fyldestgørende på, om vægttab hos børn før de bliver voksne, kan være med til at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes, som ellers er forhøjet ved for høj body mass index (BMI). 

Det nye studie viser, at blandt drenge med overvægt, der opnår en normal BMI før puberteten og bevarer den indtil de bliver vejet på sessionen, havde samme risiko for type 2-diabetes, som drenge med normalvægt fra syvårsalderen. Det fortæller post.doc. Lise G. Bjerregaard, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Også Jennifer L. Baker, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, har bidraget til studiet i tæt samarbejde med andre forskere fra Novo Nordisk Foundation Center og Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Studiet, der er offentliggjort i New England Journal of Medicine,  klarlægger, at forebyggelse og behandling af overvægt i præpubertetsalderen er vigtige redskaber i kampen mod type 2-diabetes. Når børnene får styr på vægten specielt før puberteten, kan det reducere risikoen for type 2-diabetes i voksenlivet markant.

Studiet tager udgangspunkt i højde- og vægtmålinger fra københavnske skolelægejournaler og fra sessionsjournaler på 62.565 mænd, som er målt i syv-, 13- og ved session i 17-26-års-alderen. Mændene, som var født mellem 1939 og 1959 blev fulgt i Landspatientregistret. I blandt de deltagende, fik 6.710 mænd en type 2-diabetesdiagnose som voksne.

Undersøgelsen viste, at dem der havde størst risiko for at udvikle type 2-diabetes, var mænd, som var overvægtige i både 13-årsalderen og som unge mænd. Begge de nævnte grupper havde fire gange øget risiko for at få type 2-diabetes sammenlignet med mænd, der har normalvægt ved alle aldre. Hos de mænd, som havde overvægt ved sessionsalderen, så man en tre gange øget risiko. Derfor konstaterer forskerne, at overvægt ved 13-årsalderen er særligt risikofyldt. 

Samtidig viste studiet, at drenge, der har svær overvægt som syvårige eller som 13-årige, har en gavnlig effekt af at normalisere deres vægt, før de når sessionsalderen. Risikoen kan ikke elimineres, men den kan reduceres kraftigt. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter