Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskningschef ved SDCA, Niels Jessen, glæder sig over, at et nyt studie kaster lys over, hvordan metformin virker.

Studie kaster lys over verdens mest anvendte diabetesmedicin

Med bidrag fra Aarhus-forskere er der netop afsløret en hidtil ukendt effekt af verdens mest anvendte diabetesmedicin, metformin. Og den nye viden skaber helt nye muligheder for at udvikle mere målrettet og effektiv diabetesmedicin med færre bivirkninger.

Da det ofte er nødvendigt at kombinere flere slags medicin, er det vigtigt at kende effekterne af den enkelte medicin, så man sikrer en optimal behandling med så få bivirkninger som muligt.

Det er dog fortsat sådan, at vi reelt ikke ved, hvorfor og hvordan den enkelte medicin virker. Det gør sig gældende med blandt andet metformin, som er verdens mest anvendte medicin til behandling af type 2-diabetes. Sådan skriver Steno Diabetes Center Aarhus i en pressemeddelelse.

"Vi ved, at metformin har en positiv effekt i forhold til at sænke blodsukkeret, når vi måler på, hvor godt det går for vores patienter på lang sigt. Men indtil nu har vi ikke vidst præcis, hvorfor netop denne medicin virker, og det begrænser vores muligheder for at optimere brugen af den," siger Niels Jessen, forskningschef, Steno Diabetes Center, Aarhus Universitetshospital.

Niels Jessen og Elias Sundelin fra Aarhus Universitet har sammen været en del af et internationalt forskerteam, som har påvist en hidtil ukendt, men central virkningsmekanisme af metformin.

Det nye videnskabelige studie, som netop er publiceret i det anderkendte tidsskrift Nature Medicine, dokumenterer, at metformin nedsætter leverens produktion af sukker ved at ramme et energifølsomt protein i leveren.

Det kan have stor betydning for behandling af patienter med type 2-diabetes, at der er kommet ny viden om mekanismerne i metformin. For manges vedkommende opstår der problemer med, at netop leveren producerer så meget sukker, at det kan give et utilsigtet højt blodsukkerniveau.

"Studiet er en milepæl for vores forståelse af metfomin. Som læger og forskere vil vi rigtig gerne forstå, hvorfor den medicin, vi udskriver, virker, som den gør. Jo, mere viden vi har om, hvordan vores medicin præcis virker, jo bedre er vi også rustet til at behandle vores patienter og udvikle langt mere målrettede og effektive udgaver af medicinen med færre bivirkninger," siger Niels Jessen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter