Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Parodontose og D-vitamin mangel påvirker diabetesrisiko

D-vitamin mangel og parodontose øger tilsammen markant risikoen for diabetes.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Toronto i Canada, hvor forskere har undersøgt D-vitamin-niveauet og parodontose-antallet hos 1631 personer med og 1369 uden diabetes. Alle deltog i 2009 og 2010 i en en stor national helbredsundersøgelse.

Tidligere undersøgelser har fundet at halvdelen af ​​de amerikanske voksne har en form for tandkødssygdom og mangler D-vitamin. I værste fald forværrer dårligt kontrolleret diabetes en tandkødssygdom.

"Vi ved, at D-vitamin ikke kun er nyttigt for knoglerne, det har også vist sig også at have antimikrobielle og antiinflammatoriske virkninger. Tilstrækkelige D-vitaminniveauer kan potentielt mindske betændelsen og påvirke orale mikrober relateret til tandkødssygdom," siger Aleksandra Zuk, der er ph.d.-kandidat i epidemiologi ved Dalla Lana School of Public Health og hovedforfatter på studiet, der er offentliggjort i BMJ Open Diabetes Research and Care.

Forekomsten af ​​diabetes og prædiabetes stiger, men det er stadig uklart, hvilken rolle, tandkødssygdom spiller for sygdommens oprindelse, og ifølge Aleksandra Zuk er det afgørende, at undersøge virkningen af ​​nye risikofaktorer forbundet med sygdomsrisikoen.

Undersøgelsen er baseret på National Health and Nutrition Examination Survey data om den amerikanske befolkning. Deltagerne var over 30 år, og sundhedssamtaler og fysiske målinger blev udført i hjemmet eller på et mobilt undersøgelsescenter.

Resultaterne viste, at sandsynligheden for at personer med total D-vitamin mangel og paradontose havde diabetes, var dobbelt så høj, men hvis det især var mangel på D3-vitamin (kombineret med parodontose), så var odds for en homeostatisk model vurdering af insulinresistens (HOMA-IR) over fire gange så høj.

Zuk håber, at man for eksempel ved at ændre D-vitaminstatus fra lav til høj blandt voksne med parodontose, kan påvirke glukoseniveauet hos mennesker, der har type 2-diabetes.

"Da det er den første undersøgelse, er vi virkelig nødt til at se på disse to eksponeringer igen i andre undersøgelser og befolkning. Det kan påvirke yderligere diabetesforskning," siger Zuk.