Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Senere vægtøgning i barndommen øger diabetes-risikoen

EASD 2018: Tager børn først på efter 10 års-alderen øges deres risiko for type 2-diabetes, mens overvægt tidligere i barndommen tilsyneladende ikke er lige så risikofyldt.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Exeter i Storbritannien, hvor forskere har hentet data fra den britiske biobank for 371.903 personer, der havde oplyst deres voksne BMI, deres selvrapporterede relative kropsstørrelse som 10-årige og som havde fået lavet en gentest.

Fedme er kendt som en stærk risikofaktor for type 2-diabetes, men tilstanden rammer både normalvægtige og fede. Sygdomsrisikoen påvirkes også af alder, køn, etniske forskelle, fordeling af kropsfedt og genetiske faktorer, der kan påvirke sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes uafhængigt af personens BMI.

Men forskerne ønskede også at teste en hypotese om, at der kan være en yderligere risikofaktor; Om ændring i en persons BMI mellem barndommen og voksenalderen kan øge sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes.

Forskerne sammenlignede personernes angivne kropsstørrelse med personernes BMI-genetiske risikoscore. Personerne blev derefter placeret i BMI-kategorierne "overvægt" (BMI fra 25 til 30) eller "fede" (BMI over 30), hvorefter matematiske modeller blev brugt til at beregne deres risiko for at udvikle diabetes. Hver gruppe blev opdelt yderligere efter, om de var 'tynde', 'gennemsnitlige' eller 'buttede' som 10-årige.

Personerne i den overvægtige BMI-gruppe, som rapporterede, at de var tynde, gennemsnitlige eller buttede som 10-årige, havde meget ens gennemsnitlige BMI'er på henholdsvis 27,2, 27,3 og 27,5 kg. Men de, der havde været tynde i barndommen, havde en 53 procent højere risiko for type 2-diabetes end de personer, hvis BMI ikke var signifikant øget.

Blandt personerne i den fede BMI-gruppe havde de, der havde været tynde som børn, et lidt lavere gennemsnitligt BMI end personer, der havde været overvægtige, da de var 10 år (33,6 mod 34,9), men de havde en højere forekomst af type 2-diabetes (14,6 procent mod 12,3 procent).

Resultaterne for de to grupper viser, at uanset ens fødselsvægt og nuværende BMI, så har overvægtige og fede personer ganske vist en større risiko for diabetes, men var man overvægtig som barn, har man en en relativt mindre risiko end hvis man var tynd.

"Disse resultater tyder på, at personer, der forbliver i det højere BMI interval i hele livet, kan tilpasse sig overvægt på måder, der reducerer risikoen for type 2-diabetes sammenlignet med personer med samme voksne BMI, der er steget fra et lavere til et højere BMI siden barndommen," siger chefforsker dr. Jessica Tyrrell, der mandag præsenterede sin undersøgelse på den europæiske diabetes-kongres EASD i Berlin.