Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Opgivet lægemiddel viser god effekt

Troels Krarup

EASD 2018: GLP1-analogen albiglutid beskytter mod alvorlige kardiovaskulære hændelser hos patienter med type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Det viser det store studie Harmony Outcomes, som i dag blev præsenteret på EASD-kongressen i Berlin i den enorme og fuldkommen overfyldte Langerhans Hal. Samtidig publiceredes resultaterne i Lancet.

”Harmony Outcome studiet styrker vores tro på effekten af GLP1, og resultaterne lægger sig op af Leader-studiet og Sustain-studiet, altså med betydelig effekt på kardiovaskulære hændelser,” siger Troels Krarup Hansen, formand for Dansk Endokrinologisk Selskab, direktør Steno Diabetes Center Aarhus og professor ved Aarhus Universitet.

Resultatet får dog ikke direkte betydning for behandlingen af patienter med type 2-diabetes, idet lægemidlet ikke markedsføres af firmaet bag, GSK.

”Det er selvfølgelig på den måde lidt af et antiklimaks, men rent videnskabeligt er det værdifuldt at kunne konstatere at denne lægemiddelklasse har positive effekter og god sikkerhed,” siger Troels Krarup Hansen.

I det dobbelt-blindede randomiserede placebo-kontrolleret studie indgik 9.463 patienter mindst 40 år gamle fra 28 lande.

4731 patienter blev sat på albiglutid og 4732 patienter fik placebo. Efter en median opfølgning på mindst 1,5 år vendte deltagerne tilbage til et sidste besøg og afbrydelse af studiebehandlingen.

Studiet viser, at lægemidlet reducerer risikoen for kardiovaskulære hændelser med 22 procent. Der var ingen forskelle mellem studiets to arme, hvad angår kardiovaskulær død eller stroke.

”Det ville man heller ikke forvente, når studiet strækker sig over en forholdsvis kort periode på 1,6 år,” siger Troels Krarup Hansen.

Det primære sammensatte resultat forekom hos 338 (syv procent) af 4731 patienter med en forekomst på 4,6 hændelser pr. 100 årsår i albiglutidgruppen og hos 428 (ni procent) af 4732 patienter med en incidensgrad på 5,9 hændelser pr. 100 årsår i placebogruppen - svarende til en risikoreduktion på de 22 procent.

Incidensen af ​​akut pancreatitis (10 patienter i albiglutidgruppen og syv patienter i placebogruppen), kræft i bugspytkirtlen (seks patienter i albiglutidgruppen og fem patienter i placebogruppen), medullær thyroidcarcinom (nul patienter i begge grupper), og andre alvorlige bivirkninger varierede ikke mellem de to grupper.

Der var tre (<1%) dødsfald i placebogruppen, som forskerne vurdere som behandlingsrelaterede og to (<1%) dødsfald i albiglutidgruppen.

De britiske forskerne bag studiet er ærgerlige over, at lægemidlet er trukket fra markedet. De mener. at resultaterne af studiet viser, at der er behov for det.

Nyt Lilly-præparat ligner en kur mod type 2-diabetes

En ugentlig behandling med en høj dosis af tirzepatid (15 mg) giver et stort vægttab og normaliserer langtidsblodsukkeret hos en stor del af overvægtige med type 2-diabetes efter bare 40 og 52 uger, viser resultater fra to fase III-studier. 

Professor: OECD overdriver diabetes i Danmark

Over otte procent af den voksne danske befolkning har nu en diabetesdiagnose, ifølge en ny rapport fra OECD. Hermed har Danmark indtaget en femteplads i Europa i forhold til andelen af befolkningen med diabetes. Heldigvis skyder OECD’s rapport langt over mål, vurderer danske forskere.

DES: Sensorbaseret glukosemåling bør tilbydes flere

Alle med type 1- og type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt og behandles på sygehus, bør få sensorbaseret glukosemåling, melder Dansk Endokrinologisk Selskab.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo