Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Fynske diabetespatienter får sammedagsscreening for senkomplikationer

Som de første i landet tilbyder Steno Diabetes Center Odense deres diabetespatienter, at de kan få alle undersøgelser foretaget på samme dag og på samme sted. På den måde sparer diabetespatienter i Region Syddanmark flere ture til sygehuset.

For diabetespatienter bosiddende i Region Syddanmark, som løbende skal have tjekket op på type 1 og 2-diabetes, er der fremadrettet muligt at få alle undersøgelser foretaget på én dag, så man har styr på, hvordan sygdommen udvikler sig.

Steno Diabetes Center Odense (SDCO) er de første i landet til at tilbyde deres diabetespatienter sammedags-screening, men også de andre regionale Steno centre arbejder på at tilbyde deres patienter en lignende løsning.

 Klinikleder og specialeansvarlig overlæge Michael Røder fra SDCO fortæller:

”Der er ingen grund til at komme på sygehuset tre gange om året, og måske endda blive sendt flere forskellige steder hen, hvis man kan samle det hele på én dag under samme tag og få alle undersøgelser foretaget på tre timer, ” siger Michael Røder.

Det er normalt for mange patienter, at de bliver tjekket en gang om året, men nogle skal tjekkes oftere mens andre måske kun skal tilses hvert andet år. Indtil nu er undersøgelserne foregået på forskellige dage, og tilmed også på forskellige steder.

Michael Røder fortæller, at det er planen at både patienter med type 1- og 2-diabetes skal have adgang til sammedagsscreening i Regon Syddanmark. Det betyder, at patienter med type 2-diabetes, som løbende ses i almen praksis, også får adgang til undersøgelser på SDCO. 

De første patienter bliver tilbudt sammedagsscreening i midten af januar, hvad der ikke kun gavner den enkelte diabetespatient men kan være en hjælp til hele sundhedsvæsnet.

”Hvis vi kan fange nogle følgesygdomme i opløbet, får den enkelte diabetiker selvfølgelig et sundere liv med større livskvalitet, men vi letter også sundhedsvæsnet og samfundet for et pres, når flere får diabetes og flere dermed også vil være i risikozonen for at få fodsår, nedsat syn, hjertekar-sygdom og eksempelvis nyresvigt,” siger Michael Røder.

Der er tale om, at 90.000 mennesker i Region Syddanmark har diabetes, og det er planen, at sammedagsscreening i løbet af foråret 2019 bliver tilbudt på alle regionens sygehuse.