Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

11 unge diabetesforskere får 15 millioner

11 unge diabetesforskere er sikret arbejdsro de kommende år: De har netop fået bevillinger fra Danish Diabetes Academy til at gennemføre enten deres ph.d.'er eller post doc forløb.

Det handler bl.a. om hvorfor kemoterapi kan udvikle type 2-diabetes hos personer med brystkræft, og hvordan der kan skabes redskaber til lægerne, så de kan sikre, det ikke sker? Eller hvorfor  mennesker, der tidligt i livet udsættes for traumer, har risiko for at få type 2-diabetes, og hvordan kan der udvikles mere effektive strategier, så man kan tilbyde forebyggelse og behandling?

I alt er der uddelt 15 mio. kroner. Fire kvinder og to mænd får hver 1.1 mio. til at tage en ph.d. Tre af forskerne får 1,8 mio. til post docs - det er en kvinde og to mænd - og de resterende to mænd får 1,2 mio. til post docs.

De er knyttet til en lang række hospitaler og universiteter, bl.a. Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og flere Steno Diabetes Centre.

Modtagerne er udvalgt blandt over 100 ansøgere, og bestyrelsesformanden for Danish Diabetes Academy, professor Allan Flyvbjerg fra Steno Diabetes Center Copenhagen, understreger, at niveauet er højt.

“Jeg er sikker på, de vil udvikle viden, der kommer til nytte både i forståelsen af diabetes og direkte i behandlingen af personer med diabetes,” siger han.

Det er et internationalt advisory board, der har bedømt ansøgningerne.

“De har lagt vægt på, at de unge forskere skal samarbejde med Life Science-industrien, med hospitaler og universiteter, og at de også samarbejder internationalt. Det betyder, at vi i de kommende år bare via denne gruppe unge vil få styrkede relationer til bl.a. Harvard i USA, German Institute of Human Nutrition i Potsdam, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, University of Michigan i USA og Institute of Anatomy, Bern University i Schweiz,” siger Allan Flyvbjerg.

I et tredje projekt ser forskeren på den positive effekt af, at mennesker med type 2-diabetes rører sig, før de spiser, med henblik på at udvikle en medicin, der kan sikre samme effekt som motionen.

Og noget af den forskning, der skal foregå i tæt samarbejde med industrien, skal vise, om en kombination af insulin og glukagon og tilført af en kunstig bugpytkirtel vil slå mange fluer med ét smæk: Sikre, at personer med type 1-diabetes, har et stabilt blodsukker, mindske risikoen for lavt blodsukker og reducere risikoen for senere diabetes-komplikationer og hjerte-karsygdomme.

GINA aktualiserer diskussion om astmabehandling med SABA

Anfaldsmedicin. Hurtigvirkende bronkodilaterende beta2 agonister. Den blå medicin, er alle betegnelser for den akutvirkende medicingruppe SABA, astmatikere bruger som anfaldsmedicin eller ”reliever”, når de mærker et astmaanfald nærme sig, når det er svært at få luft eller før sport.

Diagnose af luftvejssygdomme via mobiltelefonen

Automatiseret teknologisk analyse af hoste kan blive fremtiden, når børn skal have koblet en diagnose på deres luftvejssygdomme. Det antyder ny forskning fra Curtin University og The University of Queensland i Australien.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter