Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


30 tykke nordjyder skal hjælpe sig selv og forskerne

I dag skal man have dyre scanninger og ubehagelige biopsier for at finde ud af, og man er i risiko for at få den farlige fedtlever og så diabetes. Nu vil ung forsker finde ud af, om sundhedsvæsenet på en lettere og billigere måde kan finde frem til dem i risikozonen.

Fedtlever rammer så mange som tre fjerdedele af alle fede voksne med type 2-diabetes. Og har man fedtlever og type 2-diabetes, har man 62 procent øget risiko for at få et hjerteanfald eller hjertestop sammenlignet med personer med type 2-diabetes, der ikke har fedtlever. Men er man i risikozonen? Det kræver i dag dyre scanninger og ubehagelige biopsier at få slået fast, men nu skal ny nordjysk forskning prøve at udvikle en billig og enkel undersøgelsesmetode.

Central i projektet er cand.scient.med i medicin med industriel specialisering, 26-årige Anders Askeland fra Aalborg Universitets Hospital. Han har netop fået en bevilling på 1.1 mio. kroner, der kan skaffe ham to års arbejdsro.

Pengene er bevilget af Danish Diabetes Academy, der er meget begejstret for hans projekt.

“Life Science industrien drømmer om nemt at kunne kvantificere, hvordan leveren ser ud, bare ved at tage en blodprøve. Anders Askelands arbejde kan være et trin på vejen,” siger akademiets direktør Tore Sønne Christiansen.

30 nordjyder skal tabe sig 10 pct af deres vægt på tre måneder

Umiddelbart bliver det en gruppe nordjyder, der kan få størst glæde af det nye projekt: 30 mennesker med et BMI på mellem 30 og 40 bliver inviteret til at være med og få hjælp til at tabe sig.

“Vi vil nemlig både se på, om vi kan forudse fremtidige sygdomme i leveren via blodprøver, og om blodprøverne vil opfange de forandringer, der sker, hvis personerne taber sig, siger Anders Askeland.

De 30, der indrulleres i forsøget, får hjælp af en diætist i Aalborgs DiætistHuset,og for at være med skal de være parate til at tabe sig 10 pct. af deres vægt på tre måneder.

Gruppen med højt BMI bør tilbydes screening

Anders Askeland mener, gruppen med højt BMI bør screenes, så man kan advare om deres sundhedsrisiko, men han tvivler på, at sundhedsvæsenet vil tilbyde en screening med de metoder, der er til rådighed i dag.

“Det er for dyrt, tidsforbruget er for stort, og biopsien er ikke uden risici. Men kunne vi gøre det ganske billigt, smerte- og risikofrit, kunne vi måske få mulighed for at give tilbuddet til dem, vi kan se risikerer at blive syge,” siger han.

Partikler i blodet afslører risikoen

Det, han konkret vil lede efter i blodet, er ”EVer” - bittesmå partikler der bliver frigivet fra celler, og som kan afsløre risikoen for sygdom.

“ Ved at måle de EVer, der stammer fra leveren, i en blodprøve, kan vi få viden om leverens tilstand og dermed  forudse og advare dem, der er i risikozonen,” siger han.

Projektet går i gang i det tidlige efterår.  

Anders Askelands vejleder er klinisk professor, overlæge Aase Handberg fra Aalborg Universitet samt en professor fra Valencia i Spanien, hvor en del af ph.d’en skal gennemføres.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter