Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Saxenda medfører mere end dobbelt så stort vægttab som orlistat

ADA: Det receptpligtige middel mod overvægt Saxenda (liraglutid) er mere effektivt mod fedme end orlistat.

Det viser i hvert fald resultaterne af et såkaldt real world studie, XENSOR, der lørdag 8. juni blev præsenteret på den amerikanske diabetesforening, ADAs scientific sessions i San Francisco.

Formålet med XENSOR-undersøgelsen var at vurdere virkningen af de ​​to vægttabsmidler hos patienter med fedme, der ikke havde opnået et tilstrækkeligt vægttab efter livsstilsændringer.

Orlistat i dosis på 60 mg har man kunne købes som slankemiddel i håndkøb med navnet Alli (nu Orlistat Sandoz), men i dette studie har deltagerne brugt den receptpligtige dosis på 120 mg.

I studiet sammenlignede forskerne kliniske resultater af 120 mg orlistat tre gange dagligt med liraglutid (op til tre mg dagligt) hos voksne patienter med et BMI over 30 (eller et BMI over 27 samtidig med mindst en vægtrelateret comorbiditet), som var mislykkedes med at tabe sig mindst fem procent efter seks måneder med livsstilsændringer.

I alt deltog 500 patienter, hvoraf de 400 var i orlistat-gruppen (kvinder udgjorde 75 procent, gennemsnitsalderen var 47 år og gennemsnitsvægten var 107,8 kg). I liraglutid-gruppen på 100 deltagere var 73 procent kvinder, gennemsnitsalderen 51,9 år og gennemsnitsvægten på 105,1 kg.

Behandling med begge lægemidler reducerede signifikant vægt, fastende blodsukker (FPG), systolisk blodtryk, det dårlige LDL-kolsterol og levertal (ALT) over en median opfølgningsperiode på syv måneder.

Men ved det sidste tjek efter et år viste liraglutid en vægtreduktion på 7,7 kg, hvilket var signifikant større end det vægttab på 3,3 kg, der blev observeret med orlistat. Flere personer tabte mindst fem procent af deres BW med liraglutid (64,7%) end med orlistat (27,4%) ved sidste tjek. I en undergruppe af patienter med prediabetes ved baseline var antallet med fortsat prediabetes eller progression til type 2-diabtes signifikant lavere med liraglutid (34,6%) end hos orlistat (82,8%).

Efter de 12 måneders opfølgning forblev 61 procent af patienterne på liraglutid sammenlignet med 46,8 procent på orlistat.

Sammenfattende viste liraglutid således en større effektivitet som slankemiddel sammenlignet med orlistat og forbedrede flere fedmeassocierede metaboliske og kardiovaskulære risikofaktorer, konstater forskerne.

Myte afkræftet: SU'ere er ikke farlige for hjertet

EASD 2019: Sulfonylurinstof (SU) ser alligevel ikke ud til at øge risikoen for tidlige død af hjertekar-sygdom, selv om det hos mange har været en udbredt opfattelse i årtier.

NYHEDSKOMMENTAR:

Rygterne om SU's død var temmelig overdrevne

EASD 2019: Det er sjældent, at nogen ligefrem håber på snarlig død for andre. Men sådan har det vist været med lægemidlet glimepirid, en første generation SU, her på EASD.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter