Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Tarmflora kan bruges til at forudsige komplikationer ved type 1-diabetes

EASD 2019: Såkaldte metabolitter, altså nedbrydningsprodukter fra bakterier, spiller muligvis en rolle for metaboliske og inflammatoriske sygdomme. Den sammenhæng er blevet undersøgt i en række studier.

Sammenhængen er interessant for at forstå udviklingen af disse sygdomme, men selvfølgelig også hvis man på sigt vil kunne forebygge eller behandle dem ved at påvirke tarmfloraen.

En af de metabolitter, der på nuværende tidspunkt har vist en sammenhæng mellem tarmfloraen og risiko for sygdom, er TMAO ( som stammer fra bl.a. indtagelse af rødt kød).

”TMAO har i flere studier vist sig at være relateret til hjerte-kar sygdom - formentlig bl.a. ved at påvirke transporten af kolesterol i kroppen,” siger læge og PhD- studerende ved Steno Diabetes Center Copenhagen, Signe Abitz Winther, der har fået et studie, som mandag blev præsenteret (Abstrakt 60) på EASD i Barcelona, offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.

”Da patienter med type 1-diabetes har øget risiko for udvikling af hjerte-kar og nyresygdom som komplikation til diabetes var idéen med studiet at undersøge om TMAO kunne prædiktere udvikling af disse sygdomme i en kohorte af type 1-diabetes patienter over en årrække.”

Studiet påviste en sammenhæng. ”Det viste sig, at en højere TMAO var associeret med både død og hjerte- og nyrekomplikationer, også når vi tog højde for etablerede risikofaktorer, men ikke når vi også tog højde for eksisterende nyresygdom. Vores fund hos personer med type 1-diabetes er derfor ikke helt så entydige som i andre studier af primært hjertepatienter,” siger Signe Abitz Winther.

Fundet kan efter forskerteamets opfattelse betyde, at TMAO blot er et estimat for nedsat nyrefunktion, men ikke i sig selv har nogen effekt - eller det kan være, at TMAO virker ved at ødelægge nyren, der dermed er mekanismen for den observerede risiko for udvikling af hjerte- og nyresygdom.

 ”Men vores arbejde er et observationsstudie, og derfor kan vi ikke konkludere, hvad der måtte være årsagen til vores fund,” siger Signe Abitz Winther.

Studiet er publiceret i Diabetes Care 2019 Aug; 42(8): 1512-1520. https://doi.org/10.2337/dc19-0048