Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserPrestigefyldt pris til Filip Knop: Vildt at komme i klub med dem der har inspireret mig

EASD 2019: Den europæiske diabetes-kongres bliver i år en ganske særlig begivenhed for professor, overlæge og forskningsleder, Filip Krag Knop, Center for Klinisk Metabolisk Forskning, Herlev og Gentofte Hospital, da han i år modtager den internationale og prestigefyldte Minkowski-pris for sin forskning i hormonet glukagon.

 ”Jeg er fantastisk glad for, at jeg får den anerkendelse for vores forskningsarbejde. Derudover er det vildt at modtage Minkowski-prisen for noget, jeg brænder for - det gør det ekstra værdifuldt,” siger Filip Krag Knop.

Filip Krag Knop kommer i godt selskab med 53 andre internationale diabetesforskere, der har modtaget Minkowski-prisen før ham. Det er imidlertid 14 år siden, at en dansker sidst modtog den fornemme pris, hvad der skete, da Peter Rossing modtog prisen i Athen i 2005.

”Nogle af mine helt store helte optræder på listen over tidligere modtagere af Minkowski-prisen, og jeg kommer til at referere til nogle af dem i min prisforelæsning” siger Filip Krag Knop.

Som modtager af Minkowski-prisen stiller Filip Krag Knop sig på skuldrene af flere internationalt anerkendte forskere.

”Det er ærefrygtindgydende at komme i selskab med Phillip Randle, som er faderen til The Randle Cycle, der er en del af pensum på medicinstudiet. Også Lelio Orci, der sammen med Roger H. Unger grundlagde The bihormonal hypothesis, der tillægger glukagon lige så stor betydning som insulin, i udviklingen af diabetes er nogle af dem, der har inspireret mig,” siger Filip Krag Knop.  

Ny viden om hormonet glukagon

Præsidenten for EASD, David R. Matthews udtaler i forbindelse med, at Filip Krag Knop skal modtage Minkowski-prisen, at:

”Der er tale om en videnskabsmand, der udfører diabetesforskning af højeste kvalitet. Hans forskning har bidraget afgørende til vores forståelse af hormonet glukagon og dets betydning for diabetisk patofysiologi og kan muligvis give nye mål for den fremtidige behandling af diabetes. Jeg vil gerne lykønske Filip Krag Knop med hans fremragende forskningsresultater, han er åbenlyst en værdig modtager af prisen.”

For Filip Krag Knop er David R. Matthews ord om hans forskning en vigtig anerkendelse.

”Så fine ord fra en respekteret videnskabsmand og kliniker som David R. Matthews om min forskning virker motiverende på mig,” siger Filip Krag Knop.

Nye forklaringer på høje glukagonniveauer

I forbindelse med prisoverrækkelsen under EASD skal Filip Krag Knop holde en prisforelæsning. Han fortæller, at han ser frem til at holde en forelæsning, hvor han dels vil samle trådene fra de seneste års forskning, og dels vil fremlægge to helt nye forklaringer på, hvorfor patienter har for høje glukagonniveauer.

”EASD er måske en af de kongresser, jeg har været på flest gange igennem min karriere. Det betyder, at man har skabt mange gode relationer og kender mange både danske og internationale kolleger, som man mødes med her. EASD er derfor på mange plan det optimale sted at få lov til at præsentere den historie, jeg synes, vi har lavet med vores forskning på området,” siger Filip Krag Knop.

Minkowski-prisen er et wake-up call, som minder ham om, at den forskning, han bedriver, ikke kun stimulerer hans egen nysgerrighed, men også er interessant for resten af verden.

”Forskningsverdenen er lidt speciel forstået på den måde, at man sidder meget med snuden i sporet og er begravet i de nørdede spørgsmål, vi arbejder med til dagligt. Derfor kan det være svært at vide, om der lige er andre end én selv og det tætteste hold, der interesserer sig for det, man går og laver. Med Minkowski-prisen har jeg fået øjnene op for, at folk fra resten verden lægger mærke til, hvad man går og laver,” siger Filip Krag Knop.

Om Minkowski-prisen

Minkowski-prisen uddeles i forbindelse med forskningsarbejde, der er udført af et medlem af EASD, som normalt opholder sig i Europa. Prisen tildeles for publikationer, der bidrager til fremme af viden om diabetes til en forsker, der har begået ekstraordinært godt forskningsarbejde.

Minkowski-prisen er blevet sponsoreret af Sanofi siden 1966.

Modtageren af prisen forventes at holde en prisforelæsning på det årlige møde i året for tildelingen, der beskriver hans eller hendes vigtigste videnskabelige resultater.

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter