Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserLiraglutid beskytter insulinproduktion hos nye diabetes 1-patienter

EASD 2019: Behandling med Victoza (liraglutid) kan reducere eller ligefrem udsætte behovet for insulin hos patienter med nydiagnosticeret type 1-diabetes i det første år.

Det viser en dansk undersøgelse, der torsdag blev præsenteret (Abstrakt 145) på EASD i Barcelona af læge og PhD på Endokrinologisk afd. Herlev Hospital, Thomas F. Dejgaard.

Det er velkendt, at type 1-diabetes er karakteriseret ved et autoimmunt drab på de insulin-producerende celler (beta-cellerne) i bugspytkirtlen.

Denne udryddelse fører til, at 90 procent af patienternes egenproduktion af insulin er forsvundet indenfor to år efter diagnosen. Derfor er patienter ved diagnosen allerede afhængige af insulinbehandling med risiko for vægtøgning samt lavt blodsukker.

”Vores studie bygger på tidligere data fra gnavere samt in vitro forsøg, hvor GLP-1 har vist at hæmme beta-celle apoptosis og fremme den endogene insulinproduktion,” siger Thomas F. Dejgaard, der er tilknyttet Steno Diabetes Center Copenhagen.

”Vi har derfor undersøgt, om GLP-1 analogen liraglutid har effekt på C-peptid produktionen hos personer med ny-konstateret type 1-diabetes.” 

C-peptid produktionen er et udtryk for kroppens egen insulinproduktion.

Studiet er et dobbeltblindet, randomiseret studie med 65 deltagere, der i et år enten fik liraglutid eller placebo oven i insulinbehandling.

Resultaterene viste, at behandlingen med liraglutid kort efter diagnosen bevarer en højere grad af kroppens egen insulinproduktion.

”Men derudover har vi fundet et signifikant lavere insulinbehov samt nedsat inflammation ved behandlingen," fortæller Dejgaard.

En tredjedel af deltagerne i liraglutid-gruppen havde intet insulinbehov, mens de resterende i gruppen havde et reduceret insulinbehov i forhold til placebogruppen.

"Desværre er effekten ved follow-up seks uger efter endt behandling forsvundet, hvilket tyder på, at stimulationen - eller behandlingen - fortsat er nødvendig for at opretholde effekten,” siger han.

 

GINA laver online astma-akademi

Som noget nyt har Global Initiative for Asthma (GINA) lanceret et online undervisningsunivers GINA ACADEMY for læger, sygeplejersker, farmaceuter og andet sundhedspersonel, som vil lære mere om at behandle astma med afsæt i GINAs guidelines.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter