Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tysk studie: Lave mennesker har større diabetes-risiko

Jo lavere man er, des højere er risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Det tyder en ny tysk undersøgelse fra det tyske institut for human ernæring (DIfE) på efter at forskere havde gennemgået 2.600 tyskeres højde - både stående og siddende - kropsvægt og diabetes-status.

Efter at have analyseret resultaterne fandt de, at der for hver ca. 2,5 cm stigning i højden var en 41 procent lavere risiko for diabetes hos mænd og en 33 procent reduceret risiko for kvinder.

"Vores konklusioner antyder, at korte mennesker kan have et højere kardiometabolsk risikofaktorniveau og have en højere risiko for diabetes sammenlignet med høje mennesker," siger forfatterne bag undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia.

Selvom forskerne ikke fuldt ud forstår, hvorfor der er en sammenhæng mellem højde og diabetesrisiko, har de en ide om at leverfedt spiller en rolle.

Højere mennesker har typisk et lavere indhold af leverfedt, mens kortere mennesker har højere niveauer af det, hvilket er en risikofaktor for diabetes, fortæller forskerne.

"Selvom øget højde var forbundet med reduceret risiko for type 2-diabetes, understøtter vores data formentlig ikke at højde påvirker risikoen direkte, men snarere at leverfedt og andre kardiometaboliske risikofaktorer er vigtige årsager."

Undersøgelsen er ikke den første, der forbinder højde med sygdomsrisiko.

I 2018 fandt forskere fra University of California Riverside, at større mennesker var i større risiko for en kræftdiagnose, fordi de havde flere celler i deres krop, der kunne mutere og føre til sygdommen. De sagde, at en persons chancer for at udvikle sygdommen blev øget med 10 procent for hver 2.5 cmm, de var over gennemsnitlig højde.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter