Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tysk studie: Lave mennesker har større diabetes-risiko

Jo lavere man er, des højere er risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Det tyder en ny tysk undersøgelse fra det tyske institut for human ernæring (DIfE) på efter at forskere havde gennemgået 2.600 tyskeres højde - både stående og siddende - kropsvægt og diabetes-status.

Efter at have analyseret resultaterne fandt de, at der for hver ca. 2,5 cm stigning i højden var en 41 procent lavere risiko for diabetes hos mænd og en 33 procent reduceret risiko for kvinder.

"Vores konklusioner antyder, at korte mennesker kan have et højere kardiometabolsk risikofaktorniveau og have en højere risiko for diabetes sammenlignet med høje mennesker," siger forfatterne bag undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia.

Selvom forskerne ikke fuldt ud forstår, hvorfor der er en sammenhæng mellem højde og diabetesrisiko, har de en ide om at leverfedt spiller en rolle.

Højere mennesker har typisk et lavere indhold af leverfedt, mens kortere mennesker har højere niveauer af det, hvilket er en risikofaktor for diabetes, fortæller forskerne.

"Selvom øget højde var forbundet med reduceret risiko for type 2-diabetes, understøtter vores data formentlig ikke at højde påvirker risikoen direkte, men snarere at leverfedt og andre kardiometaboliske risikofaktorer er vigtige årsager."

Undersøgelsen er ikke den første, der forbinder højde med sygdomsrisiko.

I 2018 fandt forskere fra University of California Riverside, at større mennesker var i større risiko for en kræftdiagnose, fordi de havde flere celler i deres krop, der kunne mutere og føre til sygdommen. De sagde, at en persons chancer for at udvikle sygdommen blev øget med 10 procent for hver 2.5 cmm, de var over gennemsnitlig højde.

Mere samarbejde skal give bedre behandling af ADHD

Børn, unge og voksne med ADHD kan måske komme til at fungere bedre, hvis kommuner og regioner arbejder mere sammen. Det skal et nyt studie se på under overskriften REHAB – Et bedre liv med ADHD.

Oplæg til forhandling: Behandlinger skal samles i regionerne

Flere sengepladser, en styrkelse af socialpsykiatrien i kommunerne samt en samling af behandlingen af mennesker, der både lider af misbrug og psykisk sygdom. Det er noget af det, som Danske Regioner vil tage med til de kommende forhandlinger med regeringen om en 10-års plan for psykiatrien.

Positive resultater for nyt psoriasis-middel

Psoriasis-midlet bimekizumab mødte alle de primære og sekundære effektmål i fase III-studiet BE READY, og UCB håber nu at få godkendt midlet i midten af 2020.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter