Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Hudcreme med binyrebarkhormon øger risiko for diabetes

Brug af hudcreme med binyrebarkhormon er korreleret med diabetiske symptomer. Jo mere af hudcremen, patienten bruger, desto større er risikoen, viser befolkningsundersøgelse foretaget blandt danskere og briter.

Det har længe været anerkendt, at brug af binyrebarkhormon-tabletter øger risikoen for at udvikle diabetes. Det er bl.a. blevet påvist af et studie fra i år lavet på 20.000 gigtpatienter i Storbritannien, som indikerer, hvor meget binyrebarkhormon, de skal tage, før en risiko begynder at vise sig.

Resultater fra studiet viste, at:

  • Risikoen for en dosis på fem mg pr dag efter en, tre og seks måneder var hhv. 20, 43 og 48 procent højere end for deltager, der ikke havde brugt glukokortikoider.
  • Patienter, der havde taget hhv. 30 mg pr dag havde hhv. næsten tre gange, 8,5 gange og 10,4 gange højere risiko efter en, tre og seks måneders brug.
  • Hver forhøjelse på fem mg prednisolon pr. dag medførte således en 25-30 procents stigning i diabetes-risikoen.

Binyrebarkhormon optaget gennem huden

Nu genfinder et stort dansk studie på danske og engelske registerdata, at regelmæssig brug af hudcreme med binyrebark ligeledes øger risikoen for at udvikle diabetes. Især når koncentrationen af binyrebarkhormon i hudcremen er høj, så ses en øget risiko, konkluderer det danske forfatterhold.

Faktisk er risikoen for at udvikle type 2-diabetes næsten dobbelt så stor hos de voksne, der har brugt hudcreme med mest binyrebarkhormon, sammenlignet med kontrolgruppen, der er matchet på køn og alder. 

  • I kontrolgruppen udviklede 3,56 ud af 1.000 type 2-diabetes i løbet af 15 år.
  • I gruppen af danskere, der havde brugt den stærkeste hormoncreme i kortere eller længere tid, udviklede 6,86 ud af 1.000 type 2-diabetes.

Altså en fordobling af den relative risiko, men i absolutte tal er risikoen for at udvikle type 2-diabetes lille.

Overvej andre behandlingsmuligheder i nogle tilfælde

Hudcremen bruges som regel mod atopisk eksem, som i nogle tilfælde kan være invaliderende uden behandling, og derfor vil det være svært for nogle patienter at smide cremen helt. Alligevel skal man måske overveje, om der kan være andre behandlingsmuligheder, hvis man smører sig i stærk binyrebarkhormon-creme over store kropsarealer og over længere tid, foreslår Jacob Pontoppidan Thyssen. Han er én af forfatterne til studiet. Derudover påpeger han, at der er særlige hudområder, hvor cremen lettere trænger igennem.

»Risikoen afhænger af, hvor man smører sig ind. Huden på mandens pung absorberer eksempelvis 42 gange mere end huden på ryggen. Hvis man bruger store mængder stærk creme på det hudområde eller lignende steder over en længere periode, kan det måske være, at man skal kigge efter andre behandlingsmuligheder,« siger Jacob Pontoppidan Thyssen, klinisk professor ved Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet.