Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Diabetespatienter har dårligere kognition efter slagtilfælde

Patienter med type 2-diabetes, der rammes af et slagtilfælde, har dårligere kognitive evner tre-seks måneder efter end mennesker uden diabetes.

Til gengæld har personer med prediabetes ingen øgede kognitionsproblemer efter slagtilfældet.

Det viser en ny undersøgelse fra University of New South Wales i Australien, hvor forskere har kombineret data fra 1.601 patienter med slagtilfælde (gennemsnitsalder 66; 63% mandlige; 70% asiatiske; 26% hvide; 2,6% afroamerikanere), der deltog i en af ​​syv internationale undersøgelser fra seks lande.

"Type 2-diabetes øger risikoen for slagtilfælde og er blevet forbundet med kognitiv svækkelse og kan øge demensrisikoen. Derfor er type 2-diabetes et andet vigtigt mål i forebyggelsen af ​​demens, og fokus bør være på tidlig behandling af prediabetes for at forsinke eller forhindre progression til type 2-diabetes," siger læge på UNSW Sydney's Center for Healthy Brain Aging (CHeBA) i Kensington, Perminder Sachdev, der er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Stroke.

Tidligere forskning udført af Sachdev og kolleger fandt, at patienter med slagtilfælde og en historie med type 2-diabetes har en værre kognitiv funktion sammenlignet med patienter med slagtilfælde uden type 2-diabetes.

"I denne undersøgelse ønskede vi at finde ud af, om patienter med slagtilfælde, der havde prediabetes også har en værre kognitiv funktion sammenlignet med patienter uden prediabetes eller diabetes," fortæller Sachdev.

"Dette er vigtigt, fordi prediabetes er meget almindeligt, og individer kan have prediabetes i flere år, før de får type 2-diabetes. Tidlig og aggressiv behandling af prediabetes kan forsinke eller forhindre type 2-diabetes. Hvis vi laver en målrettet behandling af ​​prediabetes, kan dette forhindre udvikling af demens hos nogle individer," siger Sachdev.

Næsten alle deltagerne i undersøgelsen havde blodpropper forårsaget af slagtilfælde, og en række forskellige kognitive funktioner blev vurderet mellem tre til seks måneder efter slagtilfældet. Patienternes sygehistorie og fastende blodsukkerniveau målt ved indlæggelse på hospitalet blev brugt til at definere type 2-diabetes og prediabetes.

Efter at have justeret for alder, køn og uddannelse fandt forskere, at patienter med type 2-diabetes klarede sig markant dårlligere inden for forskellige områder af kognitiv funktion, herunder hukommelse, opmærksomhed, hurtig behandling af information, sprog, visuel evne til at kopiere eller tegne figurer eller figurer eller linjer, mental fleksibilitet og udøvende funktion.

Patienter med prediabetes klarede sig til gengæld ikke signifikant dårligere end patienter med normalt blodsukker inden for nogen af områder med kognitiv funktion.

Resultaterne holdt også efter forskerne justerede for yderligere faktorer, herunder slagtilfælde, etnicitet, højt blodtryk, rygning, tidligere slagtilfælde, unormal hjerterytme og kropsmasseindeks.

"De dårlige resultater, som vi fandt inden for alle områder af kognitiv funktion, fremhæver vigtigheden af ​​at vurdere kapaciteten til egenpleje hos patienter med type 2-diabetes efter et slagtilfælde," siger Jessica Lo, der er forskningsassistent på CHeBA og hovedforfatter på studiet.

"Vi er nødt til at sikre, at patienter med slagtilfælde har den mentale kompetence til at styre de komplekse opgaver, som en effektiv behandling af type 2-diabetes kræver - det kan omfatte måling af glukoseniveauer flere gange om dagen, styring af glukoseovervågningsenheder, justering af medicindoser, selvadministrering af insulin eller anden medicin og forstå madetiketter og portionsstørrelser for at justere, hvad der spises ved hvert måltid eller snack."

"Selv om vores undersøgelse er fokuseret på kognition efter et slagtilfælde, er der stærke beviser for, at type 2-diabetes er forbundet med kognitiv svækkelse. Da vores undersøgelse ikke giver noget bevis for, at prediabetes er forbundet med værre kognitiv ydeevne, understreger det vigtigheden af tidlig diagnose og behandling af prediabetes for at forsinke eller forhindre udviklingen til type 2-diabetes," siger Lo.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter