Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Covid-19 øger risikoen for type 2-diabetes

Covid-19 kan muligvis udløse ​​diabetes hos raske mennesker og forårsage alvorlige komplikationer hos diabetespatienter, mener en international gruppe af diabeteseksperter på baggrund af kliniske observationer.

I et brev offentliggjort i New England Journal of Medicine og underskrevet af en international gruppe af 17 førende diabeteseksperter involveret i det internationale forskningsinitiativ CoviDiab Registry-projektet, annoncerer de oprettelsen af ​​et globalt register over nye tilfælde af diabetes hos patienter med Covid-19.

Målet er at forstå omfanget og karakteristikaene for manifestationerne af diabetes hos patienter med Covid-19 og de bedste strategier til behandling og overvågning af berørte patienter under og efter pandemien.

Indtil videre viser kliniske observationer et tovejs forhold mellem Covid-19 og diabetes. På den ene side er diabetes forbundet med øget risiko for Covid-19 sværhedsgrad og dødelighed. Mellem 20 og 30% af patienterne, der er døde med Covid-19, rapporteres at have haft diabetes. På den anden side er der observeret nybegyndt diabetes og atypiske metaboliske komplikationer af allerede eksisterende diabetes, inklusive livstruende, hos personer med Covid-19.

Det er stadig uklart, hvordan SARS-Cov-2, den virus, der forårsager Covid-19, påvirker diabetes. Tidligere forskning har vist, at ACE-2, proteinet, der binder til SARS-Cov-2, som tillader virusset at komme ind i humane celler, ikke kun er lokaliseret i lungerne, men også i organer og væv, der er involveret i glukosemetabolisme, såsom bugspytkirtlen, tyndtarmen, fedtvævet, leveren og nyrerne.

Forskere antager, at virusset kan forårsage flere og komplekse dysfunktioner af glukosemetabolisme ved at komme ind i disse væv. Det har også været kendt i mange år, at virusinfektioner kan medføre type 1-diabetes.

"Diabetes er en af ​​de mest udbredte kroniske sygdomme, og vi er nu klar over konsekvenserne af det uundgåelige sammenstød mellem to pandemier," siger Francesco Rubino, professor i metabolisk kirurgi ved King's College i London og delt chefforsker af CoviDiab-registret-projektet.

"Grundet den korte periode med menneskelig kontakt med denne nye coronavirus, er den nøjagtige mekanisme, hvormed virusset påvirker glukosemetabolismen, stadig uklar, og vi ved ikke, om den akutte manifestation af diabetes hos disse patienter repræsenterer klassisk type 1, type 2 eller muligvis en ny form for diabetes," siger han.

Paul Zimmet, professor i diabetes ved Monash University i Melbourne, ærespræsident for International Diabetes Federation og også chefforsker på CoviDiab-registret-projektet siger:

"Vi kender endnu ikke omfanget af den nye start på diabetes ved Covid-19 og om den vil vedvare eller blive mindre efter infektionen, og om den øger risikoen for fremtidig diabetes eller ej. Ved at etablere dette globale register opfordrer vi det internationale medicinske samfund til hurtigt at dele relevante kliniske observationer, der kan hjælpe svar på disse spørgsmål."

Praksislæger får en vigtig rolle i de nye sundhedsklynger

Sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra VIVE mener ikke at formanden for PLO i Region Hovedstaden har grund til sin bekymring for, at de praktiserende læger mister indflydelse i den nye aftale om sundhedsklynger, fordi de ikke er repræsenteret på øverste ledelsesniveau.

Ny hjemmeside: Få hurtigt tjek på, hvad der er i restordre

To farmakologiske afdelinger og et københavnsk apotek har i fællesskab udviklet og driver nu en ny hjemmeside, som kan give lægerne oversigt over gældende restordrer på hyppigt brugte lægemidler. Samtidigt giver hjemmesiden forslag til deres håndtering.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo