Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
Effekt af Exenatid på hepatic glukose optagEffekt af Exenatid på hepatic glukose optag

Exenatid beskytter mod fedtlever sygdom

Exenatid, der er en GLP-1 analog, kan ikke bare bruges til almindelig behandling af type 2-diabetes, men kan også forbedre lever-metabolisme hos patienter med fedtlever.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Texas Health Science Center, San Antonio, USA, hvor forskere har undersøgt exenatids virkning på patienter med ikke-akoholisk fedtlever sygdom.

Undersøgelsen er netop præsenteret på den internationale Liver Congress 2016 i Barcelona, Spanien, og viser, at det aktive stof i Byetta, exenatid, som påvirker bugspytkirtlen for at forbedre glukose absorption, også øger glukoseoptagelse og reducerer insulinresistens i leveren og i fedtvæv.

Ikke-alkoholiske fedtlever sygdom (NAFLD) er en tilstand, hvor fedt ophobes i leveren. I nogle tilfælde kan denne ophobning af fedt forårsage betændelse i leveren og i sidste ende føre til permanent ardannelse (skrumpelever), som i alvorlig grad kan forringe leverens evne til at fungere.

NAFLD er tæt forbundet med fedme og diabetes og konsekvenserne kan være alvorlige. To store europæiske undersøgelser har vist en NAFLD prævalens på mellem 43 og 70 procent hos voksne med type 2-diabetes.

"Det har været en standende diskussion om injicerbare diabetesbehandlinger som exenatid med fordel kan bruges på andre væv end bugspytkirtlen for at forbedre blodsukkerregulering," siger dr, Amailia Gastaldelli, Klinisk Institut for Fysiologi, CNR, Pisa, Italien samt University of Texas, der er ledende forfatter af undersøgelsen.

"Derfor satte vi os for at evaluere effekten af exenatid på leveren og fedtvæv for at se om denne behandling kunne tilbydes til en bredere gruppe af patienter."

I alt deltog 15 mandlige deltagere med en fedtlever indeks score på over 30 (klassifikationssystemet går fra 0 til 100), der blev testet ved to lejligheder. Personer med en score på under 30 anses for at have en negativ sandsynlighed for at have fedtlever.

Exenatid eller placebo blev injiceret 30 minutter før en mundtlig glukosetest i den dobbeltblindede undersøgelse. Testen målte glukoseoptagelse i levervæv og abdominalt fedtvæv.

Resultaterne viste, at akut behandling med exenatid (5 mikrogram) medførte et fald i glucoseproduktion og insulinresistens i levervævet når blodsukkeret var lavt.

Behandlingen medførte også en forbedret optagelse af glukose i levervævet. Desuden medførte exenatide et faldt i insulinresistens i fedtvæv.

"Denne interessante undersøgelse viser lovende resultater for de mange mennesker rundt om i verden, der lider af ikke-alkoholiske fedtlever sygdom," siger professor Tom Hemming Karlsen, som er næstformand for EASL (European Association for the Study of the Liver).

"Det er lykkedes forskerne at finde en eksisterende behandling, der kan forbedre leverens stofskifte, hvilket er et vigtigt skridt fremad for det hepatologiske samfund."

Dansk udviklet stroke-score kan spare tid og redde liv

På Aarhus Universitetshospital har man udviklet og benytter den præhospitale symptom-score PreSS. Med den er man allerede i ambulancen i stand til at afgøre, om der er tale om et stroke – og hvor alvorligt det i givet fald er. Minutter kan nemlig være altafgørende for patientens udkomme.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo