Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserMere end en genstand dagligt øger blodtryk markant ved diabetes

Drikker patienter med type 2-diabetes mindst otte drinks om ugen kan det øge deres risiko for forhøjet blodtryk.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association, hvor forskere fortæller, at de har sammenlignet over 10.000 voksnes alkoholforbrug og blodtryk.

"Dette er den første store undersøgelse, der specifikt undersøger sammenhængen mellem alkoholindtag og hypertension blandt voksne med type 2-diabetes," siger seniorforfatter Matthew J. Singleton fra Wake Forest University School of Medicine i Winston-Salem, North Carolina.

"Tidligere undersøgelser har antydet, at stort alkoholforbrug var forbundet med forhøjet blodtryk, men forbindelsen mellem moderat alkoholforbrug og højt blodtryk har ikke stået klart."

Forskere undersøgte sammenhængen mellem alkoholforbrug og blodtryk hos mere end 10.000 voksne med type 2-diabetes og en gennemsnitsalder på 63 år. Alle var deltagere i ACCORD-studiet, et af de største, langvarige studier, der sammenlignede forskellige metoder til at reducere risikoen for hjertesygdom hos voksne med type 2-diabetes, udført fra 2001-2005 ved 77 centre over hele USA og Canada.

Alle deltagere havde type 2-diabetes i gennemsnit 10 år før de tilmeldte sig undersøgelsen. Ud over 10 år med type 2-diabetes havde de øget risiko for kardiovaskulære hændelser, fordi de havde en allerede eksisterende kardiovaskulær sygdom; bevis for potentiel hjerte-kar-sygdom eller havde mindst to yderligere risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme (såsom forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, rygning eller fedme).

I denne undersøgelse blev alkoholforbrug kategoriseret som enten: 

 • lille (1-7 drinks om ugen); 
 • moderat (8-14 drinks om ugen)
 • stort (15 eller flere drinks om ugen)

En alkoholholdig drik svarede til en dåseøl, 15 centiliter vin eller 4 centiliter hård spiritus. Antallet af drinks pr. uge var selvrapporteret af hver deltager via et spørgeskema, da de tilmeldte sig undersøgelsen.

Blodtrykket blev inddelt i fire kategorier i henhold til 2017 American College of Cardiology / American Heart Association Guidelines for blodtryk:

 • normal (under 120/80 mm Hg);
 • forhøjet (120-129 / <80 mm Hg); 
 • trin 1 højt blodtryk (130-139 / 80-89 mm Hg);
 • trin 2 højt blodtryk (140 mm Hg / 90 mm Hg eller højere)

De fleste deltagere tog allerede et eller flere blodtryksmidler; analysen af ​​blodtryksmålingerne blev derfor justeret for at tage højde for virkningen af ​​medicinen og for at estimere den underliggende grad af højt blodtryk.

Forskerne fandt at:

 • et lille forbrug var ikke forbundet med forhøjet blodtryk eller første eller andet trin med højt blodtryk
 • moderat forbrug var forbundet med 79 procent øget risiko for forhøjet blodtryk; Trin 1 højt blodtryk var forbundet med 66 procent øget risiko og trin 2 højt med 62 procent øget risiko.
 • stort forbrug var forbundet med 91 procent øget risiko for forhøjet blodtryk; Trin 1 forhøjet blodtryk med 149 procent (en 2,49 gange stigning); og trin 2 forhøjet blodtryk med 204 procent (en stigning på 3,04 gange)
 • jo mere alkohol der drikkes, des højere er risikoen og alvorligheden af ​​højt blodtryk.

"Selvom let til moderat alkoholforbrug kan have positive virkninger på kardiovaskulær sundhed i den almindelige voksne befolkning, synes både moderat og tungt alkoholforbrug at være uafhængigt forbundet med højere risiko for højt blodtryk hos patienter med type 2-diabetes," siger Singleton.

"Patienter med type 2-diabetes bør overveje livsstilsændringer, herunder reduktion af alkoholforbrug, især hvis de har problemer med at kontrollere deres blodtryk. Personer med type 2-diabetes har højere kardiovaskulær risiko, og vores fund viser, at alkoholforbrug er forbundet med hypertension," siger han.

Undersøgelsen har flere begrænsninger, herunder det faktum, at alkoholforbrug var baseret på et engangsspørgeskema, når deltagere deltog i undersøgelsen, hvorfor resultaterne ikke tager højde for ændringer i alkoholforbruget over tid. Derudover var undersøgelsen ikke designet til at vurdere, om et lille alkoholforbrug gav nogen fordele.

Inhalations-triplebehandling mod KOL anbefalet til godkendelse

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler har anbefalet, at AstraZenecas Trixeo Aerosphere får markedsføringstilladelse i EU som vedligeholdelsesbehandling hos voksne patienter med moderat til svær KOL. Det er ifølge en dansk lungeekspert rigtig godt for de danske patienter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter