Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Biomarkører kan afsløre om metformin virker optimalt

Metformin kan hos nogle medføre bivirkninger som kvalme og mavesmerter, men ny svensk forskning har nu fundet biomarkører, der på forhånd kan vise, hvordan patienten vil reagere på metforminbehandling via en simpel blodprøve.

Op mod en tredjedel af patienter med type 2-diabetes har ikke gavn af metformin, som ofte er det første middel mod sygdommen, hvis kostændringer og motion ikke virker på blodsukkeret.

Dertil kommer, at over fem procent oplever alvorlige bivirkninger, hvilket får mange til at stoppe med medicinen.

"Vores undersøgelse udgør et vigtigt skridt mod målet om personlig behandling af diabetespatienter, fordi det kan bidrage til at sikre, at den rigtige person får den rette pleje, så snart der er en diagnose," siger Charlotte Ling, professor i epigenetik ved Lunds Universitet, der var chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Hvis metformin ikke har den tilsigtede virkning i form af nedsatte blodsukkerniveauer, eller hvis patienten oplever alvorlige bivirkninger, fortsætter patienterne med at afprøve andre lægemidler.

"Hvis det tager lang tid for patienten at modtage den korrekte behandling, er der risiko for komplikationer på grund af de forhøjede blodsukkerniveauer. Ca. 30 procent af alle patienter med type 2-diabetes reagerer ikke på metformin og bør gives et andet lægemiddel lige fra starten. Af denne grund er det vigtigt at være i stand til at identificere disse patienter ved diagnosen," siger Charlotte Ling.

Undersøgelsen er den første farmako-epigenetiske undersøgelse af diabetes, dvs. at forskerne har undersøgt, hvordan epigenetiske faktorer, såsom DNA-methylering, kan bruges som biomarkører til at forudsige effekten af ​​et lægemiddel.

"Til en vis grad er farmako-epigenetik blevet brugt inden for kræftbehandling til at forudsige, hvordan en person vil reagere på en behandling, men det er aldrig gjort inden for diabetesbehandling før," siger Charlotte Ling.

Undersøgelsen er baseret på 363 deltagere fra tre forskellige patientgrupper (Alla Nya Diabetiker i Skåne, Alla Nya Diabetiker i Uppsala og Optimed fra Lettland).

Forskerne har set på epigenetiske ændringer, såkaldte DNA-methyleringer, i blod fra deltagerne, før de begyndte at tage metformin. I en opfølgning et år senere kunne forskerne se, hvilke patienter der havde haft gavn af behandlingen (med deraf følgende nedsatte blodsukkerniveauer), og om de havde lidt af bivirkninger eller ej.

"Ved at sammensætte svarene har vi fundet biomarkører, der allerede ved diagnosen kan identificere, hvilke patienter, der vil have gavn af og tolerere metformin, hvilket vil fremme personlig behandling ved type 2-diabetes," siger undersøgelsens første forfatter Sonia García-Calzón.

Som et næste trin planlægger forskerne en ny klinisk undersøgelse, hvor de gentager undersøgelsen med en større patientgruppe - 1.000 patienter vil blive inviteret til at deltage fra hele verden.

Inhalations-triplebehandling mod KOL anbefalet til godkendelse

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler har anbefalet, at AstraZenecas Trixeo Aerosphere får markedsføringstilladelse i EU som vedligeholdelsesbehandling hos voksne patienter med moderat til svær KOL. Det er ifølge en dansk lungeekspert rigtig godt for de danske patienter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter